Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Путін вніс до Держдуми законопроєкт про денонсацію Договору про відкрите небо


Протягом останніх років спостерігачі США звинувачували Росію у зловживанні правами за Договором про відкрите небо
Протягом останніх років спостерігачі США звинувачували Росію у зловживанні правами за Договором про відкрите небо

Президент Росії Володимир Путін вніс до Державної думи Росії законопроєкт про денонсацію Договору про відкрите небо 11 травня. Документ оприлюднений в електронній базі російського парламенту.

«Денонсувати Договір по відкритому небу, підписаний у місті Гельсінкі 24 березня 1992 року», – йдеться в тексті.

Сполучені Штати офіційно вийшли з Договору по відкритому небу 22 листопада 2020 року. 15 січня про намір вийти з нього повідомило Міністерство закордонних справ Росії, заявивши, що Вашингтон вийшов з угоди «з надуманого приводу».

Читайте також: Москва порушувала ДВН з 2009-го – МЗС України про вихід Росії із Договору з відкритого неба

22 листопада 2020 року США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо. Рада національної безпеки США вказала тоді, що «Росія грубо порушувала (договір – ред.) протягом багатьох років».

Угода про «відкрите небо» почала діяти у 2002 році. Її підписали 34 країни, включно з Росією. Вона покликана підняти рівень міжнародної стабільності шляхом дозволу країнам-підписантам здійснювати розвідувальні польоти над своїми територіями.

Протягом останніх років спостерігачі США звинувачували Росію у зловживанні своїми правами: здійсненні спостережень із більш просунутим інструментарієм і не лише в рамках визначених маршрутів.

XS
SM
MD
LG