Доступність посилання

ТОП новини

Москва порушувала ДВН з 2009-го – МЗС України про вихід Росії із Договору з відкритого неба


МЗС розцінило рішення Росії як черговий приклад втілення її зовнішьополітичного курсу, «спрямованого на знищення європейської архітектури безпеки»
МЗС розцінило рішення Росії як черговий приклад втілення її зовнішьополітичного курсу, «спрямованого на знищення європейської архітектури безпеки»

Росія грубо порушувала договір про відкрите небо упродовж 10 останніх років – про це заявило Міністерство закордонних справ України у коментарі щодо виходу Москви з ДВН 18 січня.

«Росія грубо порушувала ДВН упродовж 2009 – 2020 років, зокрема шляхом скорочення зони його застосування через окупацію частин територій України та Грузії. Україна неодноразово закликала РФ припинити порушення договору та відновити зони його застосування у межах суверенної української території», – зазначають у дипломатичному відомстві.

МЗС розцінило рішення Росії як черговий приклад втілення її зовнішьополітичного курсу, «спрямованого на знищення європейської архітектури безпеки, руйнацію міжнародних режимів контролю над озброєнням та підрив фундаментальних норм і принципів міжнародного права».

Читайте також: МЗС України працює над притягненням «Яндексу» до відповідальності за роботу в Криму

Згідно з позицією Києва, Договір з відкритого неба залишається важливою міжнародною угодою в сфері контролю над озброєнням.

«Лише у 2015-2020 роках Україна здійснила 50 спостережних польотів, прийняла на своїй території 53 спостережні місії, зокрема 5-7 грудня 2018 року надзвичайну місію США у складі багатонаціональної команди спостерігачів США, Канади, Німеччини, Великої Британії, Франції та Румунії з метою вивчення та деескалації ситуації внаслідок збройного нападу військово-морських та повітряних сил РФ на корабельно-катерну групу ВМС України у Керченській протоці 25 листопада 2018 року», – нагадали у міністерстві.

МЗС Росії 15 січня заявило, що Москва розпочинає процедури для виходу країни з Договору про відкрите небо.

Читайте також: Литва закликала запровадити санкції проти Росії за арешт Навального

22 листопада 2020 року США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо. Рада національної безпеки США вказала тоді, що «Росія грубо порушувала [договір] протягом багатьох років».

Угода про «відкрите небо» почала діяти у 2002 році. Її підписали 34 країни, включно з Росією. Вона покликана підняти рівень міжнародної стабільності шляхом дозволу країнам-підписантам здійснювати розвідувальні польоти над своїми територіями.

Протягом останніх років спостерігачі США звинувачували Росію у зловживанні своїми правами: здійсненні спостережень із більш просунутим інструментарієм і не лише в рамках визначених маршрутів.

XS
SM
MD
LG