Доступність посилання

ТОП новини

Російські силовики погрожують вбивством політв’язню Шумкову – Денісова


Людмила Денісова додає, що адміністрація колонії, де утримують Шумкова, не дозволяє йому листуватися з рідними
Людмила Денісова додає, що адміністрація колонії, де утримують Шумкова, не дозволяє йому листуватися з рідними

Співробітники Федеральної служби безпеки Росії фізично та морально тиснуть на ув’язненого в Росії українця Олександра Шумкова, повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, політв’язню погрожують вбивством.

«Протягом тривалого часу до Олександра Шумкова застосовується фізичний та моральний тиску з боку працівників Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Його змушують давати неправдиві свідчення проти іншого громадянина України за сфабрикованою кримінальною справою, а в разі ненадання таких свідчень погрожують тим, що він ніколи не повернеться на Батьківщину живим», – стверджує омбудсменка.

Вона додає, що адміністрація колонії, де утримують Шумкова, не дозволяє йому листуватися з рідними, порушуючи тим самим Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями.

Денісова закликала російську уповноважену з прав людини Тетяну Москалькову забезпечити дотримання прав Шумкова.

«Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій та дипломатичний корпус негайно відреагувати на грубі порушення прав громадянина України на життя, особисту свободу та недоторканість, а також спілкування, що гарантовані міжнародними конвенціями обов’язок, виконання яких взяла на себе країна-агресор Російська Федерація», – зазначає вона.

Читайте також: В’язні Кремля: кого можуть обміняти цього разу? Частина 1

У грудні 2018 року Шумкова визнали винним у Росії за статтею «Участь в екстремістській організації, щодо якої судом ухвалене рішення про заборону її діяльності» і засудили до чотирьох років ув’язнення.

У вироку зазначалося, що Шумков із 17 листопада 2014 року по 23 серпня 2017 року брав участь в діяльності «Правого сектора», «спрямованій проти інтересів Росії». У Росії «Правий сектор» є забороненою організацією. У вересні 2017 року повідомлялося, що колишній охоронець депутата Верховної Ради Дмитра Яроша Олександр Шумков опинився в російському СІЗО.

XS
SM
MD
LG