Доступність посилання

ТОП новини

«Ми намагалися охопити всі випадки» – уповноважений в ЄСПЛ про позов України до Росії через політичні вбивства


Місце вибуху автомобіля, внаслідок якого загинув начальник Головного відділу контррозвідки Донецького управління СБУ Олександр Хараберюш, Маріуполь, 31 березня 2017 року
Місце вибуху автомобіля, внаслідок якого загинув начальник Головного відділу контррозвідки Донецького управління СБУ Олександр Хараберюш, Маріуполь, 31 березня 2017 року

Україна в позові до Європейського суду з прав людини намагалася «охопити всі випадки» політичних убивств, «щодо яких є тверді докази участі РФ». Про це 23 лютого в коментарі у фейсбуці заявив заступник міністра юстиції України, уповноважений з питань Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

«19 лютого 2021 року уряд України подав нову між-державну заяву проти Російської Федерації відповідно до статті 33 (міждержавні заяви) Європейської конвенції з прав людини. Це дев’ята заява, подана Україною проти Російської Федерації. Вона була зареєстрована під номером 10691/21. Заява стосується тверджень уряду України щодо адміністративної практики Російської Федерації, що наразі продовжується, стосовно цілеспрямованих операцій по вбивству опонентів Російської Федерації в Росії та на території інших країн, включаючи членів Ради Європи, поза ситуацією збройного конфлікту», – цитує урядовий уповноважений заяву пресслужби ЄСПЛ.

Міністр юстиції України Денис Малюська схвалив роботу юридичної команди, яка супроводжує український позов проти Росії.

«Сценарій, коли великий сусід (особливо, який накрутив себе що у нього якась там місія/історичне значення) зайнятий булінгом менших за розміром сусідів, – досить типовий. Мало яка з країн радіє своєму великому сусіду. Але ж нам «повезло» особливо. Бо такого нахабного, пихатого та агресивного сусіда ще треба пошукати. І тому іноді треба давати здачі, у тому числі юридичними засобами», – наголосив Денис Малюська.

27 червня 2017 року у Києві внаслідок підриву автомобіля загинув полковник ГУР Міноборони Максим Шаповал. 31 березня того ж року внаслідок схожого теракту загинув полковник контррозвідки СБУ Олександр Хараберюш. У позові йдеться і про інші політичні вбивства та замахи на них, такі, як отруєння російського опозиціонера Олексія Навального та інші випадки.

XS
SM
MD
LG