Доступність посилання

ТОП новини

Посол Росії каже, що Швейцарія не може прийняти мирний саміт щодо України, бо «втратила статус нейтральної»


Звернення президента України Володимира Зеленського до парламенту Швейцарії, 15 червня 2023 року
Звернення президента України Володимира Зеленського до парламенту Швейцарії, 15 червня 2023 року

Посол Росії Сергій Гармонін в Швейцарії заявив, що Москва не може схвалити будь-який мирний саміт щодо України, організований Швейцарією, після того, як ця країна приєдналася до санкцій ЄС проти Росії. Про це, як повідомляє Reuters, російський дипломат заявив в інтервʼю газеті Le Temps, опублікованому 29 червня.

«Про швейцарське посередництво не може йтися. Швейцарія, на жаль, втратила свій статус нейтральної держави і більше не може діяти як посередник або представник інтересів», – каже Гармонін.

У своєму виступі в швейцарському парламенті 15 червня Зеленський запросив Швейцарію прийняти глобальний мирний саміт щодо України, зазначивши, що раніше обговорював цю ініціативу з президентом Швейцарії Аленом Берсе.

Росія критикує Швейцарію за те, що ця країна підтримала санкції Європейського союзу, запроваджені через вторгнення в Україну. Зокрема, Швейцарія заморозила російські активи на суму 7,5 мільярда швейцарських франків (8,36 мільярда доларів).

Також цього тижня Швейцарія, посилаючись на свою політику нейтралітету, заборонила виробнику зброї Ruag AG продаж танків Leopard 1, які могли використовуватися в Україні.

XS
SM
MD
LG