Доступність посилання

ТОП новини

Голова СБУ пропонує заборонити російські соцмережі ще на три роки


Протягом 2017–2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте»
Протягом 2017–2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте»

Голова Служби безпеки України Іван Баканов пропонує заборонити російські соціальні мережі «ВКонтакте» та «Одноклассники» ще на три роки. Відповідні пропозиції голова СБУ вніс до Ради національної безпеки і оборони України.

За даними СБУ, за період дії санкцій українських користувачів у цих соцмережах поменшало у три рази. Це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

«Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому», – заявив Баканов.

Протягом 2017–2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте».

З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах. Як зазначають в СБУ, усі вони мають ознаки посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дій, спрямованих на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і створення терористичних груп.

У Службі безпеки України вказують на сплеск активності агітаторів, троле- і ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, наближенням Великодня і травневих свят. За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору Росії, зокрема із тамтешніх соцмереж.

У травні 2017 року п’ятий президент України Петро Порошенко заборонив на три роки соціальні мережі «Вконтакте» та «Одноклассники», сайти Mail.Ru Group, сервіси «Яндекс» та низку інших ресурсів.

XS
SM
MD
LG