Доступність посилання

ТОП новини

«Яндекс» незаконно збирав, накопичував і передавав персональні дані до Росії – СБУ


Иллюстративное фото
Иллюстративное фото

Тетяна Попова

Служба безпеки України провела обшуки в офісах дочірньої структури російської компанії «Яндекс» у Києві й Одесі. Правоохоронці повідомили, що виявили, що сервіс збирав і передавав до Росії персональні дані українців. Голова прес-служби «Яндексу» в коментарі Радіо Свобода повідомила, що про причини обшуків вони не знають. Експерти вважають, що такі дії СБУ посилюють напруженість на інформаційному ринку України.

На своїй сторінці у Facebook речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська написала, що обшуки в офісах російської компанії «Яндекс» відбулися в рамках кримінального провадження за статтею про державну зраду.

Компанія незаконно збирала, накопичувала та передавала персональні дані українських громадян в Росію, повідомила заступниця начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України Юлія Лапутіна.

Це дані про рід занять, місце роботи, місце перебування громадян, як вони проводять дозвілля, про електронні адреси, які мають українці, про те, як вони витрачають кошти, про джерела доходів
Юлія Лапутіна

«Це не тільки особисті дані громадян. Це також дані про рід занять, місце роботи, місце перебування наших громадян, про те, як вони проводять дозвілля, про електронні адреси, які мають українці, про те, як вони витрачають свої кошти, про джерела доходів», – сказала Юлія Лапутіна.

За даними СБУ, серед громадян, про яких до Росії передавалася інформація, є співробітники правоохоронних та спеціальних органів, військовослужбовці Збройних сил України, інших підрозділів, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України, працівники органів державної влади та управління.

​В «Яндексі» підтвердили обшуки, але заявили, що їхніх причин не знають.

«Яндекс» готовий надати всю інформацію про його операції в Україні, відповідно до українських законодавчих процедур
Ася Мелькумова

У коментарі для Радіо Свобода голова прес-служби компанії Ася Мелькумова сказала: «У нас немає ніякої інформації про причини сьогоднішніх дій СБУ, наші юристи їдуть до офісів. «Яндекс» готовий надати всю інформацію про його операції в Україні, відповідно до українських законодавчих процедур».

Це продовження зухвалого ігнорування будь-яких прав і бізнес-інтересів – Рачинський

Такі дії Служби безпеки України вчинені з метою дестабілізації інформаційного ринку України, переконує експерт Сергій Рачинський.

«Просто посилювати оцей тиск, давати підстави для все більшої напруженості на ринку інформаційному і так далі. От, власне, що відбувається зараз. В принципі, ця заборона має вже катастрофічні наслідки, а от такі речі, які відбуваються зараз на наших очах – це просто продовження оцього абсолютно зухвалого ігнорування будь-яких прав і бізнес-інтересів», – зазначив Рачинський.

Ці обшуки пов’язані з неоднозначною реакцією громадян на заборону «Яндексу» та інших соцмереж, зауважує медіаексперт.

Подібні слідчі дії Сергій Рачинський вважає абсурдом, адже жоден бізнес не може переслідуватися за державну зраду, навіть якщо він пов’язаний з інформаційною діяльністю. Окрім цього, експерт застерігає, що найближчим часом ми побачимо ще щось подібне на українському інформаційному ринку.

Санкції проти російських соціальних мереж не допоможуть перемогти інформаційну війну з Росією, вважає президент холдингу Internet Invest Group Олександр Ольшанський.

Війна інформаційна – це війна за мізки, тобто її не можна виграти забороняючи, її можна тільки програти забороняючи
Олександр Ольшанський

«Це рішення зараз недоцільне, я маю на увазі рішення про блокування мережі «ВКонтаке» та «Яндексу», та «Мейл.ру». Якщо відводиш свої війська з поля бою, то це – капітуляція, це не перемога. Війна інформаційна – це війна за мізки, тобто її не можна виграти забороняючи, її можна тільки програти забороняючи», – сказав Ольшанський.

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом ввів санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Це рішення стосується зокрема сервісу «Яндекс», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Реакція на заборону російських соцмереж. Народ не є мудрим

Гібридна війна Росії. Трансформація маніпуляцій у соцмережах

Санкції України проти Росії. Що спільного у «Яндекса» й Орбакайте

Радіти чи плакати: до чого веде заборона «ВКонтакте», «Однокласники» та «Яндекс»?

Прощавайте, «ВКонтакте», «Однокласники», «Яндекс» і Mail.Ru! УПЦ (МП) приготуватись (огляд соцмереж)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG