Доступність посилання

ТОП новини

Телефонна розмова Байдена і Шольца – обговорили допомогу Україні, ринок енергоресурсів і зустріч G20


За даними пресслужби канцлера Німеччини, у центрі уваги майже годинної розмови Джо Байдена та Олафа Шольца була підготовка до майбутніх зустрічей у форматі G7 та G20. Фото архівне
За даними пресслужби канцлера Німеччини, у центрі уваги майже годинної розмови Джо Байдена та Олафа Шольца була підготовка до майбутніх зустрічей у форматі G7 та G20. Фото архівне

Президент США Джо Байден провів телефонну розмову з канцлером ФРН Олафом Шольцем, співрозмовники обговорили допомогу Україні та ситуацію на світовому ринку енергоресурсів, повідомляє пресслужба Білого дому.

«Лідери підтвердили своє засудження спроби Росії анексувати українську територію, а також свою постійну відданість притягнути Росію до відповідальності за її жорстокі дії та забезпечити безпеку та економічну допомогу України», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Найсерйозніша ескалація з початку війни»: реакція світу на проголошену Путіним спробу анексії

У Білому домі також повідомляють, що Байден і Шольц також обговорили зусилля щодо сприяння регіональній стабільності та процвітанню на Західних Балканах.

За даними пресслужби канцлера Німеччини, у центрі уваги майже годинної розмови була підготовка до майбутніх зустрічей у форматі G7 та G20, на яких також буде розглянуто питання російського вторгнення в Україну та способи боротьби з його наслідками.

Байден і Шольц також засудили акти саботажу на трубопроводах Nord Stream I і Nord Stream II.

У вересні стало відомо про пошкодження газопроводів. Руйнування були оцінені як масштабні. Сейсмологи повідомляли про три вибухи в ексклюзивній економічній зоні Данії. Ще один витік було виявлено на дні Балтійського моря в економічній зоні Швеції.

США, Велика Британія та ЄС заявили про цілеспрямовану диверсію. Британський телеканал Sky News з посиланням на джерело в Міністерстві оборони країни повідомляв, що до газопроводів могли бути прикріплені вибухові пристрої, які були приведені в дію дистанційно.

Хто і навіщо міг підірвати газопроводи, один із яких потрапив під санкції і не був запущений в експлуатацію, а другий нещодавно був зупинений, як стверджує російська сторона, з технічних причин – неясно. Відповідальність за диверсію ніхто не брав.

XS
SM
MD
LG