Доступність посилання

ТОП новини

РПЦ змінила предстоятеля Білоруської православної церкви


Єпископ Борисовський і Мар’їнгорський Веніамін (Тупеко)
Єпископ Борисовський і Мар’їнгорський Веніамін (Тупеко)

Синод Російської православної церкви змінив предстоятеля Білоруської православної церкви. Митрополитом Мінським і Заславським замість Павла (Пономарьова) стане єпископ Борисовський і Мар’їнгорський Веніамін (Тупеко). Про це повідомив у своєму телеграм-каналі голова Синодального відділу із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Московського патріархату Володимир Легойда.

За словами Легойди, Павло сам подав у відставку. Він призначений головою Кубанської єпархії замість померлого від COVID-19 митрополита Ісидора.

Павло очолював Білоруську православну церкву з 2013 року. До того він служив у монастирях у Росії, в Єрусалимі, в США і в Австрії, був архієпископом Рязанським.

Під час політичної кризи в Білорусі Павла критикували як представники опозиції за те, що церква фактично не коментувала ситуацію з виборами і масове побиття затриманих, так і прихильники Лукашенка, які звинувачували його в ухиленні від прямої підтримки влади.

22 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав священнослужителів не втручатися в політику. До того гродненський єпископ Артемій (Кищенко) заявив про беззаконня влади.

Новому предстоятелю БПЦ 51 рік. Він народився в місті Лунинець на заході Білорусі, в 1992 році вступив на перший курс Мінської духовної семінарії, в 1999-му став священиком, в 2010 році – єпископом.

Публічно події в Білорусі Веніамін не коментував.

XS
SM
MD
LG