Доступність посилання

ТОП новини

Рютте: літаки F-16 для України прибудуть до навчального центру в Румунії за два тижні


Найближчим часом у Румунії може розпочатися підготовка українських пілотів
Найближчим часом у Румунії може розпочатися підготовка українських пілотів

Літаки F-16, якими Нідерланди пообіцяли посили протиповітряну оборону України, прибудуть до навчального центру в Румунії за два тижні, повідомив прем’єр Нідерландів Марк Рютте після розмови з українським президентом Володимиром Зеленським.

«Я повідомив президенту Зеленському, що літаки F-16, якими Нідерланди пообіцяли посилити українську протиповітряну оборону, прибудуть до навчального центру в Румунії за два тижні. Це означає, що найближчим часом можуть розпочатися курси підготовки українських пілотів», – йдеться у повідомленні Рютте в соцмережі Х (колишній твіттер).


Він повідомив, що у ході розмови також обговорили хід створення альтернативного коридору для експорту зерна через Чорне море – Нідерланди нададуть Україні патрульні катери для забезпечення його безпеки.

Марк Рютте також наголосив, що Нідерланди продовжуватимуть підтримувати Україну у протидії російській агресії, а ситуація в Газі не відверне увагу від України.

«Екзистенційна потреба протистояти російській агресії все ще залишається нашим пріоритетом як для України, так і для безпеки Європи в цілому», – додав він.

Читайте також: Зеленський: Україні потрібно близько 160 винищувачів F-16

Володимир Зеленський, у свою чергу, подякував Рютте за непохитну підтримку України з боку Нідерландів і своєчасне виконання досягнутих раніше домовленостей, зокрема щодо надання додаткових ракет до систем ППО Patriot, підготовки до передачі Україні літаків F-16, патрульних катерів, а також довготривалої фінансової підтримки.

Читайте також: Навчання на F-16: Нідерланди і Румунія погодили деталі створення центру

У серпні Нідерланди та Данія оголосили, що передадуть Україні винищувачі F-16 після завершення навчання українських пілотів. Також літаки обіцяла Норвегія.

Нещодавно Бельгія заявила, що в 2025 році передасть Україні винищувачі F-16 і запропонує обслуговувати весь парк літаків, які отримає Київ.

Форум

XS
SM
MD
LG