Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині викрита агентурна мережа РФ, яка складалася з жінок – СБУ


Затримані намагалися виявити напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, стверджують у спецслужбі
Затримані намагалися виявити напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, стверджують у спецслужбі

Служба безпеки України повідомила 8 серпня, що її контррозвідка провела операцію з нейтралізації російської агентурної мережі на Донеччині.

«Особливістю ворожої групи було те, що вона складалась винятково з місцевих жінок, що підтримали збройну агресію РФ проти України. Зловмисниці одночасно працювали на ФСБ та «приватну військову компанію «Вагнер». За вказівками окупантів їхні поплічниці збирали розвіддані про кількість та передислокацію військової техніки Сил оборони на території регіону», – вказано в повідомленні.

За даними спецслужби, затримані намагалися виявити напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, у тому числі ударних гелікоптерів під Авдіївкою, також їх цікавили маршрути переміщення важкої бронетехніки українських військ із прифронтових територій на передову.

«Для збору розвідувальної інформації фігурантки обходили місцевість і приховано робили фотознімки українських об’єктів. Усі отримані відомості передавали за двома каналами зв’язку – російському «куратору» з ФСБ та представнику «вагнерівців». Для комунікації використовували закриті чати в одному із популярних месенджерів», – відзначають у спецслужбі.

Співробітники СБУ твердять, що затримали трьох учасниць російської агентури під час збору ними розвідувальних даних.

«Крім того, встановлено особу резидентки (старшої) ворожої групи, яка на початку повномасштабного вторгнення виїхала до РФ для координації «підопічних» з території країни-агресора. За даними слідства, всі четверо російських агенток є мешканками Покровського району. Ще до 24 лютого 2022 року вони були завербовані окупантами і донедавна перебували в «режимі очікування», – додають в СБУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • чч. 2, 3 ст. 114-2 (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших збройних формувань України).

Затриманим обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Крім того, планується повідомлення про підозру четвертій фігурантці, яка переховується від правосуддя в Росії.

Зловмисницям загрожує довічне ув’язнення.

XS
SM
MD
LG