Доступність посилання

ТОП новини

Рішення ЄСПЛ щодо Седлецької вже надіслане до ГПУ – Мін’юст


Наталія Седлецька (зліва) і Юрій Луценко. Колаж
Наталія Седлецька (зліва) і Юрій Луценко. Колаж

В уряді отримали рішення Європейського суду з прав людини, яке передбачає невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо справи журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької. Це рішення вже надіслане до ГПУ, підтвердив Радіо Свобода 19 вересня урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ, заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

«Лист, у якому уряду було надано вказівку відповідно до Правила 39 Регламенту Європейського суду вжити тимчасові заходи, надійшов з Європейського суду з прав людини пізно увечері 18 вересня 2018 року», – вказав Ліщина.

За його словами, «відповідно до вказаного листа уряд має забезпечити, щоб державні органи до 18 жовтня 2018 року утримались від доступу до будь-яких даних стосовно Наталії Седлецької, зазначених в ухвалі Печерського районного суду м. Києва».

Також уряд має до 9 жовтня 2018 року надати Європейському суду всі документи, які стосуються спроб слідчого отримати доступ до даних телефонних комунікацій заявниці в контексті кримінального провадження стосовно пана Ситника та інформувати суд про подальший розвиток подій.

«Міністерством юстиції було невідкладно підготовлено переклад листа суду та лист до Генеральної прокуратури України, в якому повідомлено про вказівки Європейського суду, необхідність їх виконання, та з проханням вжити вказаних Європейським судом заходів і терміново повідомити про фактичну ситуацію у справі. Крім того, в листі було викладено прохання надати відповідні документи для направлення їх до Європейського суду. Лист уже спрямовано до Генеральної прокуратури. Наразі очікуємо реакції Генеральної прокуратури», – відзначив урядовий уповноважений.

Європейський суд з прав людини 18 вересня ухвалив рішення застосувати «Правило 39» свого Регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо справи журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької та вказав уряду України, що він має «забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року».

Докладніше про це: ЄСПЛ зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з телефону Седлецької – документ

18 вересня Апеляційний суд міста Києва фактично зменшив обсяг даних, що їх може отримати слідчий із мобільного телефону журналістки.

Суд в Україні дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

Цьому передувало рішення суду першої інстанції, який дозволив Генпрокуратурі отримати доступ до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку.

Слідом із заявами про наступ на свободу слова й засудженням порушеного права журналістів на захист джерел виступили колеги по цеху, українські та міжнародні організації, серед яких, зокрема, «Репортери без кордонів», нью-йоркський «Комітет із захисту журналістів», Європейська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи.

XS
SM
MD
LG