Доступність посилання

ТОП новини

У Холодницького закривають справу проти сина Авакова та Чеботаря – НАБУ


Олександр Аваков та Сергій Чеботар, фігуранти так званої справи «рюкзаків Авакова»
Олександр Аваков та Сергій Чеботар, фігуранти так званої справи «рюкзаків Авакова»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закриває кримінальне провадження щодо сина чинного глави МВС Арсена Авакова – Олександра і його екс-заступника Сергія Чеботаря, фігурантів так званої «справи рюкзаків», повідомили програмі «Схеми», спільному проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», у Національному антикорупційному бюро.

«Згідно з рапортом детектива, учора ввечері йому подзвонив прокурор САП Василь Кричун і повідомив, що він виніс постанови про закриття кримінального провадження щодо Олександра Авакова та Сергія Чеботаря», – повідомили в бюро.

Щодо того, хто зрештою понесе відповідальність у цьому кримінальному провадженні, то, за даними НАБУ, третій підозрюваний, представник фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків Володимир Литвин, «за словами прокурора, визнав провину у шахрайстві та підробці документів».

В Антикорупційному бюро вважають це рішення незрозумілим і непослідовним.

«У квітні цього року детективи НАБУ разом із прокурорами САП схвалили рішення про те, що усі докази здобуто, і відкрили матеріали стороні захисту для ознайомлення. Після цього, на вимогу прокурорів, детективами було підготовлено об’ємний реєстр та обвинувальний акт щодо усіх трьох підозрюваних, які потрібні лише у випадку скерування провадження до суду», – розповіли у НАБУ.

Зараз НАБУ намагається отримати копії постанов про закриття кримінального провадження щодо Олександра Авакова та Сергія Чеботаря.

«Можемо лише констатувати, що за день до цього 10 липня у ЄРДР з'явилася відмітка прокурора САП про відновлення досудового розслідування у справі рюкзаків на стадії ознайомлення. І вже наступного дня прокурор повідомив про закриття справ щодо двох ключових підозрюваних. Зі свого боку детективи 12 червня подали до суду клопотання про обмеження сторони захисту у термінах ознайомлення із матеріалами справи. Прокурор САП дане клопотання тоді не підтримав, відтак детективи подали його самостійно. Наразі це клопотання не розглянуто», – повідомили в бюро.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, редакція очікує відповідь.

5 квітня НАБУ повідомило про завершення досудового розслідування у так званій «справі рюкзаків», одним із фігурантів якої є син міністра внутрішніх справ України Олександр Аваков.

НАБУ розслідує можливу розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ для бійців у зоні бойових дій на сході України. У жовтні минулого року після обшуків у цій справі за підозрою в розтраті понад 14 мільйонів гривень затримали трьох людей: Сергія Чеботаря, представника фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків (Володимира Литвина) і ще одну «приватну особу», як назвали сина голови МВС Арсена Авакова, Олександра.

За даними НАБУ, в 2015 році ці особи були причетні до закупівлі коштом Міністерства внутрішніх справ рюкзаків за ціною, суттєво вищою від середньоринкової.

Олександр Аваков назвав цю справу політичною. МВС, до якого Олександр Аваков формально не має стосунку, назвало «політичними, а не юридично обґрунтованими» дії НАБУ, а міністр Арсен Аваков заявив, що його син не причетний до розтрати бюджетних коштів.

На початку 2016 року журналісти програми «Схеми» знайшли та проаналізували відеозаписи, схожі на зйомки прихованою камерою в кабінеті на той час заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі. На відео зафіксований діалог про закупівлю рюкзаків між нібито сином міністра Авакова Олександром та особою, схожою на Сергія Чеботаря, на той час заступника Арсена Авакова, в якому вони домовляються про отримання сином міністра бюджетного підряду в обхід законної процедури тендеру.

XS
SM
MD
LG