Доступність посилання

ТОП новини

Із Сектора Гази почали евакуацію іноземців, наразі серед них нема громадян України – посол


Центр пропуску Рафах на кордоні між Смугою Гази та Єгиптом, 1 листопада 2023 року
Центр пропуску Рафах на кордоні між Смугою Гази та Єгиптом, 1 листопада 2023 року

Евакуаційні процеси з Сектора Гази розпочалися – про це проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» ексклюзивно повідомив посол України в Єгипті Микола Нагорний.

Він каже, що наразі близько 500людей отримали дозвіл на виїзд з Сектору Гази. Проте поки це не стосується українських громадян.

«Близько 500 людей отримали дозволи. Принцип більш-менш схожий, що країни йдуть за алфавітом. Але поки це не наші громадяни», – каже Нагорний.

За даними посла України в Єгипті, зросла кількість українців, які потребують евакуації з Сектору Гази. Зараз у списку, який є у посольства, 358 людей.

Читайте також: 25 українців загинули через напад «Хамасу» на Ізраїль – посол

«У нас незначним чином виросла кількість людей, які бажають евакуюватися. Станом на сьогодні це вже 358 чоловік. Відпрацьовано практично алгоритм як це все буде здійснюватися. У разі, якщо це все, розпочнеться евакуація. Як я казав, списки передані єгипетській та ізраїльській стороні на погодження» – каже Нагорний.

За даними посольства України в Єгипті, на території Смуги Гази є українці в лікарнях, які поранені або хворі. Їхній евакуації в разі надання дозволу має сприяти Міжнародний рух Червоного Півмісяця в Єгипті, каже посол:

«Встановили контакти з Єгипетським Червоним Півмісяцем. Тобто єгипетська сторона буде у випадку, коли буде дозволено евакуацію, готова надати сприяння у вивезені цих людей на територію Єгипту».

Читайте також: ВООЗ попереджає про «неминучу катастрофу» у сфері охорони здоров’я в Газі

За інформацією з єгипетської сторони, каже посол, із палестинського боку є приблизно біля 7 тисяч іноземців, які бажають залишити Сектор Гази. Це громадяни як США, Росії, Туреччини, Молдови, України, Казахстану та інших країн.

Раніше видання Bloomberg повідомляло, що угруповання «Хамас» оголосило про дозвіл громадянам деяких країн залишити Сектор Гази.

Форум

XS
SM
MD
LG