Доступність посилання

ТОП новини

Росія відмовила Amnesty International у доступі до Сенцова – Покальчук


Олег Сенцов тримає голодування з 14 травня
Олег Сенцов тримає голодування з 14 травня

Міжнародна правозахисна група Amnesty International заявляє, що влада Росії без пояснення причин відмовила в доступі до українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня.

Керівниця українського підрозділу Amnesty International Оксана Покальчук заявила 2 серпня, що «відмова у праві відвідати Олега Сенцова не має виправдання».

«Через майже три місяці голодування його здоров’я викликає серйозні побоювання», – наголосила Покальчук. За її словами, представники Amnesty International прагнуть відвідати Сенцова в супроводі незалежного медичного експерта, який допоможе оцінити його стан.

«Amnesty International закликає до негайного звільнення Сенцова і вимагає, щоб під час ув’язнення він мав доступ до кваліфікованих медичних працівників», – додала правозахисниця.

Також на цю тему: Денісова заявляє, що отримала лист від Москалькової про стан здоров’я Сенцова місячної давнини

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе 27 липня заявив, що Сенцов блідий і постійно лягає, оскільки йому важко рухатись. Російська влада називає стан Сенцова стабільним, без «негативної динаміки».

Кілька груп правозахисників, митців та інших публічних осіб неодноразово закликали російського президента Володимира Путіна помилувати Сенцова, але речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що для цього сам український режисер має просити про помилування. Сенцов досі заявляв, що Путіна ні про що просити не збирається.

Український режисер Олег Сенцов був засуджений у Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв'язнів у Росії.

XS
SM
MD
LG