Доступність посилання

ТОП новини

Ткаченко розповів, коли у Києві демонтують пам’ятники Щорсу і Ватутіну


Пам’ятник більшовицькому військовому діячеві Миколі Щорсу в Києві
Пам’ятник більшовицькому військовому діячеві Миколі Щорсу в Києві

Пам’ятник більшовицькому військовому діячеві Миколі Щорсу у Києві не може бути швидко демонтований, тому що «потребує особливої уваги», заявив в ефірі загальнонаціонального марафону міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«У випадку зі Щорсом – дуже непроситий процес: там пам’ятка є не тільки історичним, але і культурним надбанням. Потребуватиме уваги, щоб разом із постаментом її можна було перемістити в непублічний простір. Це – непроста робота. Сама по собі пам’ятка є культурним взірцем у вигляді коня щонайменше. І тут потрібна увага усіх зацікавлених сторін для того, щоб це зробити в акуратний і коректний спосіб», – пояснив міністр.

За словами Ткаченка, у питанні демонтажу пам’ятника радянському генералу Миколі Ватутіну теж є нюанс.

«Щодо пам’ятника Ватутіну питання (демонтажу – ред.) не викликало ні в кого заперечень. Але проблема у тому, що там є ще могила. І взагалі у Маріїнському парку потрібно провести серйозні дослідження археологічні, ексгумаційні щодо того, які поховання там є. Тому ми розділимо це рішення на дві частини: перша – перенесення самого памятника, і друга – відкласти до завершення війни вивчення всієї території у Маріїнському парку», – пояснив Ткаченко.

Як додав він, Міністерство культури та інформаційної політики має намір провести окреме обговорення питання, де у Києві чи області облаштувати місце для усіх подібних демонтованих пам’ятників тоталітарного режиму.

24 жовтня петиція щодо перейменування у столиці площі Перемоги і демонтажу з неї обеліску із радянською зіркою набрала необхідну кількість голосів на сайті Київської міської державної адміністрації. Тепер її має розглянути місцева влада.

У липні у додатку «Дія» провели опитування щодо долі герба СРСР на щиті монумента «Батьківщина-мати», який розташований у столиці. У ньому взяли участь близько 780 тисяч українців. Найбільше – 85% – респондентів проголосували за заміну герба СРСР на тризуб.

Водночас лунають також заклики до знесення цього монумента. Однак, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що їх не поділяє.

XS
SM
MD
LG