Доступність посилання

ТОП новини

Менеджер Медведчука-Козака став власником компанії в Криму, яку контролював міністр оборони часів Януковича


Журналісти «Схем» встановили зв’язок між Олександром Баримовим (власником «Тата-Газ») та Віктором Медведчуком під час підготовки розслідування «Дорогою в Китай»
Журналісти «Схем» встановили зв’язок між Олександром Баримовим (власником «Тата-Газ») та Віктором Медведчуком під час підготовки розслідування «Дорогою в Китай»

Менеджер російських компаній Тараса Козака та Віктора Медведчука став єдиним власником будівельної компанії ООО «Центр-ТЭР», зареєстрованої в окупованому Криму за російським законодавством. До цього компанію контролювала родина Павла Лебедєва – міністра оборони України часів президентства Віктора Януковича.

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» (спільного проєкту Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший).

Відповідно до реєстру юридичних осіб Російської Федерації, власником компанії ООО «Центр-ТЭР» (місце реєстрації – Ялта, смт Паркове) є громадянин Росії Олександр Євгенович Баримов. Профіль діяльності «Центр-ТЭР» – надання інших місць для тимчасового проживання, будівництво житлових та нежитлових будівель.

Журналісти «Схем» встановили зв’язок між Олександром Баримовим (власником «Тата-Газ») та Віктором Медведчуком під час підготовки розслідування «Дорогою в Китай». Зокрема протягом 2016–2018 років, коли народний депутат України Тарас Козак вказував російську компанію «Добробут Инвест» як свою власну, її директором був Олександр Баримов – уродженець Білорусі, що отримав громадянство Росії у 2004-му.​

Олександр Баримов фігурує і в російських структурах родини соратника Козака – Віктора Медведчука. Зокрема Баримов був директором фірми «Ньюйол», яка мала частку в «Юг Енерго». «Юг Енерго» контролювала дружина Медведчука – Оксана Марченко. Ця компанія входила в умовну нафтову групу компаній Медведчука в Росії до її розпаду у квітні 2021 року.

Крім цього, послуги з паркування автомобіля Баримова, за інформацією джерел журналістів, дотичних до російських операторів мобільного зв’язку, оплачувалися з телефону засновника іншої компанії Оксани Марченко – «Ренессанс».

При цьому в грудні 2020 року Віктор Медведчук заперечував журналістам «Схем» своє знайомство із Олександром Баримовим.

Відповідно до російського реєстру юридичних осіб до 16 квітня 2021 року «Центр-ТЭР» контролювався родиною колишнього міністра оборони України Павлом Лебедєвим (37,5%) та його дружиною Людмилою (37,5%).

З лютого 2014 року Павло Лебедєв перебуває в Криму. У жовтні 2015 року ексміністра визнали зниклим і оголосили у всеукраїнський розшук. Починаючи з 2015-го він періодично з’являвся на відео і фотографіях із окупованого Севастополя як керівник фонду «Мы – севастопольцы».

Журналісти надіслали запити з проханням про коментар Віктору Медведчуку, Тарасові Козаку та Павлу Лебедєву, але наразі не отримали відповіді.

XS
SM
MD
LG