Доступність посилання

ТОП новини

Росія перекинула на аеродром Бердянська 20 гелікоптерів з початком наступу ЗСУ на Запорізькому напрямку – «Схеми»


Загалом на окупованому аеродромі Бердянська станом на 13 червня перебувають щонайменше 27 гелікоптерів армії РФ
Загалом на окупованому аеродромі Бердянська станом на 13 червня перебувають щонайменше 27 гелікоптерів армії РФ

Російська армія з початком наступальної операції Збройних сил України на Запорізькому напрямку перекинула 20 військових гелікоптерів на аеродром у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області. Про це свідчать супутникові знімки Planet Labs за 13 червня, які є в розпорядженні проєкту Радіо Свобода «Схеми».

Загалом на окупованому аеродромі Бердянська станом на 13 червня перебувають щонайменше 27 гелікоптерів армії РФ. Двадцять з них з’явились на летовищі нещодавно – це підтверджують супутникові знімки за 31 травня.

За допомогою двох авіаційних експертів, «Схемам» вдалось ідентифікували моделі гелікоптерів. А саме:

  • 5 вертольотів Ка-52;
  • 9 вертольотів Мі-8 або Мі-24;
  • 13 вертольотів Ка-29.

«Більшість гелікоптерів – це для підтримки сухопутних сил РФ та підсилення захисту від контрнаступу ЗСУ. Мі-8 можуть використовувати для евакуації, але скоріш їх також використовують для оперативного перекидання військових або оснащення ближче до полю бою», – розказав у коментарі журналістам «Схем» авіаційний експерт Анатолій Храпчинський.

«Судячи з супутникових знімків, аеродром Бердянська нині використовується, як оперативний аеродром для розгортання частин армійської авіації РФ, які базуються в окупованому Криму. Це вкрай необхідно для них, оскільки в умовах віддаленого базування ефективна підтримка сухопутних військ – «робота по заявкам» – неможлива», – повідомив військовий експерт Михайло Жирохов.

За словами Жирохова, російські гелікоптери, які базуються на летовищі у Бердянську, також можуть використовувати для екстреної евакуації поранених та перекидання військ і спорядження.

13 червня представник Генерального штабу Збройних сил України Андрій Ковальов повідомив, що українські військові досягають успіху в наступальній операції на Бердянському напрямку.

За його словами, у ході ведення наступальної операції війська ударного угруповання Сил оборони України протягом минулої доби на Бердянському напрямку просунулися від 500 метрів до одного кілометра, а площа території взятої під контроль склала до трьох квадратних кілометрів.

Вночі 25 травня були повідомлення, що в окупованому Бердянську Запорізької області пролунали шість вибухів. За попередньою інформацією, були уражені склади із бойовими комплектами та склади паливо-мастильних матеріалів. Редакція Радіо Свобода не може незалежно підтвердити чи спростувати інформацію, яка надходить з окупованих територій.

XS
SM
MD
LG