Доступність посилання

ТОП новини

Японський супутник приземлився на Місяць догори дригом. Він вимкнувся, але встиг зробити знімок


Симуляція приземлення супутника Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) на об’єкті Японського агентства дослідження космосу в Саґаміхарі, Японія, 19 січня 2024 року
Симуляція приземлення супутника Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) на об’єкті Японського агентства дослідження космосу в Саґаміхарі, Японія, 19 січня 2024 року

Японський космічний апарат SLIM днями сів на поверхні Місяця у близько 55 метрах від запланованого місця посадки – про це заявило Японське агентство дослідження космосу (JAXA) після дослідження перших світлин 25 січня.

За даними агентства, апарат для дослідження Місяця приземлився на поверхню супутника 20 січня і встановив зв’язок із Землею.

Однак через те, що космічний корабель перебував не в запланованому положенні під час приземлення, а догори дригом, вироблення електроенергії від сонячних батарей було неможливим, і космічний корабель вимкнувся за командою з Землі о 2:57 ночі за Східним стандартним часом.

Читайте також: Гелікоптер НАСА завершив трирічну місію на Марсі

Агентство опублікувало знімок, утворений, за повідомленням, внаслідок сканування одразу після посадки. Воно призначене для попереднього дослідження гірських порід.

«На малюнку 1 показано пейзажне зображення, створене шляхом синтезу 257 монохромних зображень із низькою роздільною здатністю. Грунтуючись на цьому пейзажному зображенні, команда сортує камінці, що становлять інтерес, даючи прізвисько кожному із них з наміром поступово повідомити їхні відповідні розміри за назвами», – заявили в агентстві.

Дослідники готуються провести подальші спостереження, коли кут падіння сонячного світла забезпечить супутник енергією.

JAXA також оприлюднило світлину, зроблену місяцеходом LEV-2, на якому видно, що SLIM стоїть догори дригом.

У Японському агентстві аерокосмічних досліджень зазначають, що поставлене завдання посадити модуль у радіусі 100 метрів від наміченої точки посадки було виконано.

Посадка SLIM, яка в будь-якому випадку відбулася, виводить Японію в п’ятірку країн, які досягли м’якої посадки своїх апаратів на Місяць, разом із США, колишнім СРСР, Китаєм та Індією.

Форум

XS
SM
MD
LG