Доступність посилання

ТОП новини

Видача Тумгоєва: відкрито кримінальне провадження про службову недбалість – Лисенко


Екстрадиція Тімура Тумгоєва спричинила акцію протесту і сутички активістів із правоохоронцями під будівлею Генеральної прокуратури. Київ, 17 вересня
Екстрадиція Тімура Тумгоєва спричинила акцію протесту і сутички активістів із правоохоронцями під будівлею Генеральної прокуратури. Київ, 17 вересня

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про кримінальне провадження проти низки службовців правоохоронних органів, повідомляє речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

Він уточнив, що провадження відкрито за статтею про службову недбалість у зв’язку з екстрадицією до Росії Тімура Тумгоєва і стосується представників Генпрокуратури, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ і Державної міграційної служби.

Читайте також: «Українське консульство відвідає Тумгоєва в Росії, в разі катувань Київ подасть позов до ЄСПЛ – ГПУ»

Також Лисенко зазначив, що 19 вересня генпрокурор Юрій Луценко зустрівся з командиром 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрієм «Червнем» Гергертом і командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським. Зустріч також була пов’язана з екстрадицією Тумгоєва.

За словами речника, Луценко запевнив добровольців, що учасників бойових дій на Сході, які воювали на боці України, не будуть екстрадувати, а видачу Тумгоєва розслідують.

«Якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тімур Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав даний факт під час екстрадиційної перевірки, має бути покараний в рамках кримінального провадження», – наводить слова Луценка представник Генпрокуратури.

Лисенко, однак, сказав у коментарі Радіо Свобода, що не володіє інформацією про відсторонення від посади заступника генерального прокурора Євгена Єніна, який санкціонував екстрадицію.

Раніше про це повідомив Андрій Гергерт.

«На час розслідування прокурор Євген Єнін відсторонений від займаної посади», – заявив він, розповідаючи про підсумки зустрічі із генпрокурором.

17 вересня під ГПУ протестували проти видачі до Росії етнічного інгуша Тімура Тумгоєва.

До того в Генеральній прокуратурі заявляли, що Тімура Тумгоєва видали російським спецслужбам виправдано і у відповідності до законодавства.

Натомість правозахисники стверджують, що Тумгоєва видали Росії таємно і з порушеннями закону, який забороняє видачу людини до країни, де її життю та здоров’ю загрожує небезпека.

31-річний Тімур Тумгоєв походить з Пригородного району Північної Осетії (до депортації інгушів 1944 року – територія Інгуської РСР).

Читайте також: «Справа добровольця Тумгоєва: чому горіло сміття під ГПУ​»

До Харкова Тумгоєв прилетів із Стамбула в червні 2016 року. Оскільки його розшукувала ФСБ через Інтерпол, українські прикордонники затримали його, суд заарештував спочатку на сорок діб, а згодом взяв його під екстрадиційний арешт на час, поки тривала перевірка документів, наданих ФСБ.

За словами очільника добровольчого батальйону імені шейха Мансура Мусліма Чеберлоєвського, Тумгоєв воював на Донбасі на боці України.

Тімура Тумгоєва передали російським спецслужбам вночі 12 вересня.

XS
SM
MD
LG