Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили санкції проти іранських порушників прав жінок


Акція 8 березня у Берліні – жінка тримає портрет Махси Аміні
Акція 8 березня у Берліні – жінка тримає портрет Махси Аміні

Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти кількох офіційних осіб та організацій Ірану, причетних, на думку Вашингтона, до серйозних порушень прав жінок. У повідомленні Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США наголошується, що рішення присвячене до Міжнародного жіночого дня 8 березня й ухвалене у координації із союзниками Вашингтона.

«В’язниці Ірану сумно відомі жорстоким поводженням із в’язнями та їхніми смертями. Жінки-в’язні особливо страждають від сексуального насильства, тортур та інших жорстоких, нелюдських і таких, що принижують гідність, видів поводження», – йдеться у заяві.

До санкційного списку, крім іншого, потрапили високопоставлені представники пенітенціарної системи Ірану – Алі Чахармахалі, голова тюремного відомства провінції Альборз, і Даріуш Бахші, начальник центральної в’язниці Оруміє в провінції Західний Азербайджан.

Санкції запроваджені також проти Махді Амірі – заступника генпрокурора Ірану, відповідального за інтернет-цензуру, – та головнокомандувача іранської армії Саєда Абдолрахіма Мусаві. Стверджується, що армійські підрозділи брали участь у придушенні протестів в Ірані, які розпочалися у вересні минулого року після загибелі Махси Аміні. Війська під командуванням Мусаві, йдеться в повідомленні, відкривали вогонь по учасниках акцій протесту.

22-річна Махса Аміні у вересні минулого року була затримана поліцією моралі за обвинуваченням у неправильному носінні хіджабу. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла. Протестувальники вважають, що причиною її смерті стало побиття співробітниками силових структур.

Незабаром в Ірані розпочалися вуличні протести. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни і за повалення аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. За даними правозахисників, за час масових акцій понад 600 демонстрантів було вбито, близько 20 тисяч людей ув’язнили. Кілька людей були страчені.

XS
SM
MD
LG