Доступність посилання

ТОП новини

США роблять крок у бік пом’якшення санкцій щодо Ірану для порятунку ядерної угоди - ЗМІ


Восьмий раунд переговорів, спрямований на відновлення повноцінної дії ядерноъ угоди з Іраном, розпочався у Відні 27 грудня
Восьмий раунд переговорів, спрямований на відновлення повноцінної дії ядерноъ угоди з Іраном, розпочався у Відні 27 грудня

США поновили процес пом’якшення санкцій щодо Ірану, оскільки спрямовані на порятунок ядерної угоди 2015 року переговори вступають у вирішальну фазу. Про це повідомляє агенція Рейтер.

Адміністрація США хоче дозволити компаніям з Росії, Європи та Китаю вести роботи в галузі «мирного» атома на ядерних об’єктах Ірану.

Держдепартамент направив до Конгресу США звіт за підписом держсекретаря Ентоні Блінкена, в якому пояснюється, що такий крок допоможе переговорному процесу у Відні щодо повернення до ядерної угоди.

Восьмий раунд переговорів, спрямований на відновлення повноцінної дії угоди розпочався у Відні 27 грудня. Іран, який стверджує, що його ядерна програма має лише цивільні цілі, заявив, що нинішні переговори мають бути зосереджені на знятті санкцій з Тегерана.

Угода, укладена 2015 року, обмежувала багато аспектів дослідницької програми Ірану, водночас відкриваючи її для більшого контролю з боку ядерного органу ООН, МАГАТЕ. Натомість було знято багато економічних санкцій, повʼязаних з ядерною діяльністю. Але попередній президент США Дональд Трамп вивів Сполучені Штати з угоди і відновив санкції.

У відповідь Тегеран поступово порушив обмеження, встановлені пактом. Президент США Джо Байден пообіцяв знову приєднатися до угоди, якщо Іран повернеться до повного дотримання її умов.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG