Доступність посилання

ТОП новини

У суді оголосили обвинувальний акт щодо Плотницького у справі про збиття Іл-76


У січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти керівника угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького
У січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти керівника угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького

У Красногвардійському райсуді Дніпра оголосили обвинувальний акт стосовно колишнього лідера угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького і бойовиків Олександра Гурєєва й Андрія Патрушева у справі про збиття літака Іл-76 зі 49 українськими військовими у червні 2014 року на Луганщині. Інформацію про це Радіо Свобода 14 серпня підтвердив адвокат родин загиблих військовослужбовців Віталій Погосян.

За його словами, на наступному засіданні 13 вересня оголосять цивільні позови потерпілих родин до підсудних, а також до українського уряду та Держказначейства. У них йдеться про компенсацію моральних збитків потерпілим – по 500 тисяч гривень.

«Справу вже починають розглядати по суті. Оголосимо позови, допитають потерпілих, потім – матеріали справи, свідки і будемо вже виходити на вирок. Я думаю, десь ще півроку знадобиться», – зазначив Віталій Погосян.

Читайте також: Чому буксують заочні суди проти Плотницького і Захарченка?

За його словами, найважливіше для нього як представника родин загиблих – цивільні позови потерпілих.

«Ми навряд чи побачимо в суді Плотницького і зможемо отримати від нього компенсації, але, разом з тим, ми подали цивільні позови до Кабінету міністрів і Держказначейства. Це ті два органи, з яких ми хочемо стягнути кошти щодо моральних збитків. Ми відштовхуємось від закону України «Про боротьбу з тероризмом», де є чітка норма про те, хто відшкодовує збитки по такому виду злочинів. Аналогічно зі справою Назарова – ми подавали позови, зокрема, до Міноборони і Держказначейства», – сказав Радіо Свобода Віталій Погосян.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади в дев’ятеро членів екіпажу. Усі загинули.

У судах Дніпропетровщини наразі слухається дві справи, пов’язані з трагедією.

У січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти керівника угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького і двох командирів незаконних збройних формувань у справі збитого літака Іл-76. Після цього процес не зміг розпочатися спочатку в Бабушкінському районному суді Дніпра через самовідводи суддів, а потім і в Красногвардійському суді – також через самовідвід спершу одного, а потім іншого судді. У кінці 2017 року справу передали в апеляційний суд області для визначення підсудності, але той знову повернув її до Красногвардійського райсуду, де вона слухається зараз.

У квітні 2017 року Павлоградський міськрайонний суд на Дніпропетровщині визнав винним у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76 генерал-майора Віктора Назарова, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його визнали винним у недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків, і присудили сім років ув’язнення, однак він подав на апеляцію. У січні 2018 року апеляційний суд Дніпропетровської області призначив повторну експертизу в цій справі, вона й досі триває.

XS
SM
MD
LG