Доступність посилання

ТОП новини

Стрілянина на киргизько-таджицькому кордоні: прикордонник Таджикистану поранений


19-річний рядовий був поранений в Чоркухському районі Таджикистану
19-річний рядовий був поранений в Чоркухському районі Таджикистану

Таджицький прикордонник був поранений під час перестрілки неподалік спірного відрізку таджицько-киргизького кордону в ході останнього спалаху насильства в нестабільному регіоні протягом вихідних, повідомляє місцева служба Радіо Свобода.

Представники Чоркухського району Таджикистану повідомили Радіо Свобода, що 19-річний рядовий Шухрат Курбонов був госпіталізований з вогнепальними пораненнями після стрілянини вранці 24 липня.

За словами чиновників, напруженість загострилася після того, як жителі районів Таджикистану почали прибирати територію біля кордону, яку Киргизстан вважає невизначеною.

Після того, як жителі киргизького села та представники місцевої влади Киргизстану вступили в протистояння з таджиками, ставлячи під сумнів законність їхньої діяльності на цій території, сторони почали кидати каміння одне в одного. Бійка перейшла в стрілянину між прикордонниками двох держав.

Чиновники киргизького регіону Баткен підтвердили, що перестрілка 24 липня почалася після протистояння між жителями місцевих киргизських та таджицьких сіл щодо діяльності таджицької сторони з прибирання території.

Обидві сторони заявили, що у вихідні дні між таджицькими та киргизькими чиновниками тривали переговори щодо ситуації.

Інцидент стався менш ніж за три тижні після того, як один киргизький прикордонник був убитий, а інший поранений в подібній сутичці між двома центральноазійськими країнами.

Майже половина 970-кілометрового киргизько-таджицького кордону не була демаркована, що призводило до неодноразової напруженості з моменту здобуття країнами незалежності три десятиліття тому.

Наприкінці квітня в сутичках, в яких брали участь військові на іншому спірному сегменті киргизько-таджицького кордону, загинули десятки людей з обох сторін.

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році багато прикордонних районів країн Центральної Азії лишилися суперечливими.

Ситуація особливо ускладнюється біля численних ексклавів у мінливій Ферганській долині, де межують Таджикистан, Киргизстан та Узбекистан.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG