Доступність посилання

ТОП новини

Інститут молекулярної біології: готові виготовляти тести на коронавірус, але чекаємо на фінансування


Медичні працівники в спецкостюмах біля інфекційного відділення Олександрівської клінічної лікарні, Київ, 25 березня 2020 року
Медичні працівники в спецкостюмах біля інфекційного відділення Олександрівської клінічної лікарні, Київ, 25 березня 2020 року

Інститут молекулярної біології та генетики НАН України заявляє про готовність виготовляти тести на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції, але чекає на державне фінансування.

«За наявності коштів Інститут уже зараз міг би реалізовувати угоди з виробниками реактивів, які ми використовуємо для виготовлення тест-систем. Не всі реактиви може виготовити вітчизняний виробник, окремі ми змушені замовляти в Естонії, Німеччині та інших країнах. Попри цей логістичний ланцюжок, собівартість наших ПЛР-тестів (250 гривень) є майже вдвічі меншою за зарубіжні аналоги. А з огляду на вартість авіадоставки зарубіжних тестів до України їхня реальна ціна для держбюджету стає дуже високою», – заявили в інституті.

Там готові виготовляти близько 10-20 тисяч ПЛР-тестів на наявному обладнанні та до 50 тисяч тестів щотижня у випадку залучення додаткових спеціалістів.

Міністерство охорони здоров’я у відповідь на запит Радіо Свобода повідомило, що прокоментує ситуацію 2 квітня.

Наприкінці січня Інститут молекулярної біології розробив тест-системи для діагностики коронавірусу SARS-CoV-2. У березні президент України Володимир Зеленський заявив, що інститут невідкладно виготовить 200 тисяч експрес-тестів для виявлення коронавірусу. Через кілька днів він повідомив, що Україна отримала першу партію вітчизняних експрес-тестів.

Згодом в Національній академії наук розповіли, що станом на 23 березня отримали «з великою затримкою лише незначне фінансування на роботи зі створення і виробництва тест-систем».

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG