Доступність посилання

ТОП новини

Трамп розсекречує матеріали «російського розслідування»


Зокрема, президент наказав Міністерству юстиції США оприлюднити документи, пов'язані з видачею ордера на прослуховування Картера Пейджа, який деякий час був радником Трампа
Зокрема, президент наказав Міністерству юстиції США оприлюднити документи, пов'язані з видачею ордера на прослуховування Картера Пейджа, який деякий час був радником Трампа

Президент США Дональд Трамп 17 вересня віддав розпорядження розсекретити частину документів, що стосуються розслідування російського втручання в американський виборчий процес.

Як повідомила речниця Білого дому Сара Сандерс, президент наказав Міністерству юстиції США оприлюднити документи, пов'язані з видачею ордера на прослуховування Картера Пейджа, який деякий час був радником Трампа, коли він був кандидатом у президенти.

Матеріали, отримані в результаті прослуховування були однією з підстав для початку масштабного розслідування ймовірного російського втручання в американські президентські вибори. Розсекреченню також підлягає електронне листування колишнього директора ФБР Джеймса Комі з декількома високопоставленими співробітниками Міністерства юстиції й ФБР, що стосується так званого російського розслідування.

До такого кроку давно закликали президента Трампа його союзники в Конгресі, які вважають, що розслідування російських зв'язків людей з оточення кандидата в президенти Дональда Трампа почали без достатніх підстав недоброзичливці Трампа у лавах Міністерства юстиції й ФБР.

У США триває розслідування ймовірного втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року. За даними американських спецслужб, за тодішніми атаками на сервери Демократичної партії стояло Головне розвідувальне управління Генштабу Збройних сил Росії.

Американські спецслужби у січні 2017 року, через кілька тижнів після інавгурації нового президента, оприлюднили звіт, в якому йшлося про те, що російська влада вела масштабну діяльність, намагаючись вплинути на хід президентської виборчої кампанії 2016 року і що замовив цю кампанію президент Росії Володимир Путін.

На початку серпня 2017 року спецпрокурор Роберт Мюллер скликав велику колегію присяжних для розслідування «російського сліду» у виборах. Мюллер з’ясовує, чи була змова штабу Дональда Трампа з Кремлем з метою підірвати позиції кандидата в президенти від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Москва втручання у виборчий процес в інших державах категорично відкидає, Трамп називає це розслідування «полюванням на відьом».

XS
SM
MD
LG