Доступність посилання

ТОП новини

Туск у США: тисячі життів залежать від голосування за допомогу Україні


«Це не якась політична сутичка, яка має значення лише на американській політичній сцені», – сказав польський прем’єр
«Це не якась політична сутичка, яка має значення лише на американській політичній сцені», – сказав польський прем’єр

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона, що «доля мільйонів людей» і «тисячі життів» залежать від того, чи поставить він на голосування пакет військової допомоги для України в 60 мільярдів доларів.

«Це не якась політична сутичка, яка має значення лише на американській політичній сцені. Нездатність пана Джонсона ухвалити позитивне рішення коштуватиме тисяч життів. Він несе за це особисту відповідальність», – сказав Туск журналістам у Вашингтоні 12 березня.

Як повідомляє агентство Reuters, Туск сказав про це після того, як він і президент Польщі Анджей Дуда зустрілися в Білому домі з президентом США Джо Байденом.

Байден і польські лідери закликали Джонсона просуватися вперед із голосуванням за пакет допомоги, який вже пройшов Сенат, але не винесений на голосування в Палаті представників.

Президент Польщі Анджей Дуда обговорив з Джо Байденом свою кампанію зі збільшення видатків на оборону союзниками НАТО з 2% ВВП до 3% у відповідь на агресію Росії.

«Агресія Росії проти України ясно показала, що Сполучені Штати є і повинні залишатися лідером у сфері безпеки, – сказав він. – Але й інші союзники мають взяти на себе велику відповідальність за безпеку альянсу загалом».

Байден, відзначаючи 25 років членства Польщі в НАТО, висловив підтримку США Вашингтонському договору про взаємну оборону НАТО, згідно з яким атака на одного союзника розглядається як атака на всіх. Він сказав, що американська підтримка Польщі – непохитна.

Минулого місяця ймовірний суперник Байдена на майбутніх президентських виборах у США, республіканець і колишній президент Дональд Трамп заявив, що попередив союзників по НАТО про наміри заохочувати напади Росії на країни, які, за його словами, є «порушниками» і роблять недостатні внески на оборону.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Форум

XS
SM
MD
LG