Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Угорщини схвалив зупинення участі в договорі про звичайні збройні сили в Європі


Зала засідань парламенту Угорщини, Будапешт
Зала засідань парламенту Угорщини, Будапешт

Парламент Угорщини 10 квітня схвалив зупинення участі країни в договорі про звичайні збройні сили в Європі. За це проголосували 177 парламентаріїв, пʼятеро були проти. Далі рішення має підписати глава держави.

Країни НАТО, включно з Угорщиною, в листопаді 2023 року ухвалили спільну заяву, що безстроково зупинять участь у цьому договорі. Це було реакцією на вихід із договору Росії 7 листопада 2023 року. Участь у договорі Москва зупинила ще 2007 року, а до листопада 2023-го РФ завершила остаточні процедури.

У грудні 2023 року з договору вийшли США, у березні 2024-го – Польща та Молдова, у квітні – Туреччина та Білорусь. Інші країни НАТО також здійснюють формальні процедури щодо його денонсації.

Договір про звичайні збройні сили в Європі був підписаний 1990 року в Парижі представниками 16 країн НАТО та шести країн Організації Варшавського договору. Документ був оновлений 1999 року, але ратифікований лише чотирма учасниками – Москвою, Києвом, Астаною та Мінськом. Він запроваджував для учасників договору обмеження на кількість бойових танків, броньованих машин, артилерії, ударних гелікоптерів та літаків.

У 2007 році президент РФ Володимир Путін підписав указ про припинення дії договору та повʼязаних із ним міжнародних документів доти, доки його не буде ратифіковано країнами НАТО. Альянс тоді заявив, що дії Москви не сприяють безпеці в Європі.

Форум

XS
SM
MD
LG