Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина розширила заборону на імпорт українських продуктів


Нова заборона стосується меду, вина, хліба, цукру, низки м’ясних і овочевих продуктів. Фото ілюстративне
Нова заборона стосується меду, вина, хліба, цукру, низки м’ясних і овочевих продуктів. Фото ілюстративне

Уряд Угорщини розширив тимчасову заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції на мед, вино, хліб, цукор, низку м’ясних і овочевих продуктів, повідомляє агенція AFP.

Список товарів, які підлягають забороні, було оприлюднено в постанові уряду після того, як Будапешт оголосив про припинення імпорту зерна, олійних культур та деяких інших продуктів.

Держави-члени домовилися імпортувати певні продукти з України без кількісних обмежень, без митного та офіційного огляду. Однак значна частина продукції не залишає ЄС, а продається за демпінговими цінами в країнах-членах, повідомили в Будапешті.

«За відсутності зобов’язань дотримуватися суворих правил виробництва, передбачених законодавством ЄС, українська продукція має конкурентну перевагу... що спричиняє серйозні порушення на внутрішньому ринку держав-членів», – йдеться в указі.

У постанові зазначається, що тимчасова заборона діятиме з19 квітня до 30 червня, але не поширюватиметься на транзит цих продуктів через Угорщину.

Українська сторона наразі цього рішення Будапешта не коментувала.

Читайте також: Заборона зерна як тест на солідарність ЄС з Україною

Останніми днями Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт зерна та інших продуктів харчування з постраждалої від війни України після того, як падіння цін викликало протести місцевих фермерів. У Єврокомісії заявили, що односторонні дії щодо торгівлі з боку держав-членів ЄС є неприйнятними. Очікується, що Болгарія зробить аналогічну заяву пізніше 19 квітня.

Українське Міністерство аграрної політики 18 квітня повідомило, що Україна й Польща домовилися про відновлення транзиту української агропродукції.

XS
SM
MD
LG