Доступність посилання

ТОП новини

Українська експедиція не змогла дістатися Антарктиди через карантин у Південній Америці – МОН


Ukrainian Vernadsky Research Base in Antarctica
Ukrainian Vernadsky Research Base in Antarctica

25-та Українська антарктична експедиція не змогла дістатися Антарктиди і повернулася до Києва, повідомляє Міністерство освіти і науки 20 березня.

Як пояснив очільник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, команда не змогла подолати шлях через карантинні заходи в країнах Південної Америки.

Читайте також: Подорож радіоаматора до Антарктиди: українець знову рушає в експедицію

«16 березня команда 25-ї УАЕ оперативно вирушила в Антарктиду, намагаючись подолати довгий шлях раніше, ніж карантинні обмеження зробили би це неможливим. Однак карантин у Чилі та майже всіх країнах Південної Америки змусив зкоригувати плани. Три дні експедиція перебувала в Стамбулі й була змушена повернутися до Києва сьогодні пізно ввечері», – наводять у МОН слова Дикого.

Як пояснюють у пресслужбі міністерства, всі члени експедиції – 10 чоловіків і дві жінки – були забезпечені засобами захисту та антисептиками, пройшли перевірку температури по прибутті до України і, попри добре самопочуття, відправилися на добровільну обсервацію. Наступного тижня їх планують протестувати на наявність коронавірусу SARS-CoV-2, який є збудником хвороби.

Читайте також: В Антарктиді «зацвів» сніг – фото​

«Тим часом МОН та Національний антарктичний науковий центр у тісній співпраці з МЗС України та постійним представництвом України у Республіці Чилі шукають шляхи, щоб доправити експедицію на станцію «Академік Вернадський». Там 25-та УАЕ має змінити на станції своїх колег, які працюють на «Вернадському» вже близько року», – йдеться в заяві міністерства.

Новий коронавірус SARS-CoV-2, раніше відомий як 2019-nCoV, виявили у Китаї наприкінці минулого року. Він спричиняє захворювання COVID-19. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем. Це може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Більшість хворих видужує; помирають переважно люди з ослабленою імунною системою, зокрема літні.

Станом на вечір 20 березня, за даними Університету Джона Гопкінса, у світі виявлено 265 495 випадків захворювання, понад 11 тисяч летальних. 87 363 людини одужали.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG