Доступність посилання

ТОП новини

Україні вдалося повернути ще 13 дітей – Лубінець


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Україні вдалося повернути ще 13 дітей, повідомив 23 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. За його словами, сімох із них повернули з тимчасово окупованих територій, шістьох – у межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA.

«Сьогодні ми вже зустріли дітей, яких із батьками чи законними опікунами розділила лінія фронту та окупанти… Хтось із повернутих нині дітей втратив батьків, когось – батьки хотіли повернути самотужки, однак цього не дала зробити РФ, хтось — мріяв, що виїде до рідних. І ця мрія здійснилася», – написав Лубінець.

Омбудсмен розповів, що над поверненням дітей працювали його офіс спільно з іншими державними органами та за посередництва Держави Катар. Він також подякував ЮНІСЕФ за підтримку програм реабілітації дітей.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG