Доступність посилання

ТОП новини

Народжена в Україні британка отримала «Оскар» за найкращий короткий документальний фільм


Елена Андрейчева (ліворуч) зі своїм «Оскаром»
Елена Андрейчева (ліворуч) зі своїм «Оскаром»

Британська продюсерка українського походження Елена Андрейчева здобула «Оскар» за стрічку «Навчаючись скейтбордингу в зоні війни (якщо ти дівчина)». Фільм виграв у номінації «Короткий документальний фільм», повідомляє Голос Америки.

Стрічка розповідає про дівчат у столиці Афіганістану Кабулі, які живуть у незаможних районах міста. Вони разом ходять до школи, вчаться читати і писати і водночас навчаються їзди на скейті, таким чином здобуваючи впевненість у собі.

Елена Андрейчева народилась у Києві, зараз живе і працює в Лондоні. До цього вона працювала над створенням документальних фільмів разом із BBC, National Geographic, Discovery Channel. Серед її історій – фільми про роботу медиків у Лесото, життя тюремних банд у США, про шукачів бивнів мамонтів у Сибіру та інші.

«Найважливіший аспект моєї роботи та моя мотивація – це щире бажання дізнатися, як це – жити життям людей, які присутні в моїх фільмах», – пише Андрейчева про себе на власному вебсайті.

Стрічка «Навчаючись скейтбордингу в зоні війни (якщо ти дівчина)» також отримала нагороди на кінофестивалях Tribeca 2019, IDA Awards 2019 і приз британської кіноакадемії BAFTA.

XS
SM
MD
LG