Доступність посилання

ТОП новини

«Пів мільйона нам не потрібно»: Зеленський про мобілізацію


Військовослужбовці ЗСУ під час закінчення навчання на військовій базі поблизу Києва, Україна, 25 вересня 2023 року
Військовослужбовці ЗСУ під час закінчення навчання на військовій базі поблизу Києва, Україна, 25 вересня 2023 року

Президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні немає потреби мобілізовувати пів мільйона військовозобов’язаних. Про це він сказав 3 квітня під час брифінгу з президентом Фінляндії Александером Стуббом, але не уточнив кількість людей, яку планують призвати.

«Я вдячний главкому за аудит. Важливо, що він знайшов сили і всередині збройних сил України. Відповідна кількість, яка не була на фронті – вона на фронті буде», – відповів верховний головнокомандувач на питання журналістки.

Водночас він сказав, що поки не готовий назвати, скільки людей буде мобілізовано.

Зеленський зауважив, що Росія готується на 1 червня 2024 року додатково мобілізувати 300 тисяч військових.

Інформація щодо планів мобілізації в Росії раніше була оприлюднена російськими опозиційними ЗМІ. Медіа «Верстка» повідомляло, що в Росії планують оголосити мобілізацію для посилення угруповання, що воює з Україною, і можливого оточення Харкова, пише російська служба Радіо Свобода. Вказано, що про це виданню розповіли чотири джерела, близькі до адміністрації президента і Міноборони РФ. За їх словами, в рамках можливої мобілізації можуть призвати 300 тисяч осіб.

Напередодні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що внаслідок аудиту військових частин Генштаб переглянув питання мобілізації 500 тисяч українців в бік суттєвого зменшення.

У грудні минулого року президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові на засіданні Ставки верховного головнокомандувача повідомили про потребу мобілізувати до лав ЗСУ 450–500 тисяч людей.

7 лютого Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію №10449.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум

XS
SM
MD
LG