Доступність посилання

ТОП новини

Українці почали частіше звертатися до психотерапевтів на тлі пандемії й карантину – психологічна асоціація


«Часті звернення про підвищення рівня тривожності, зниження настрою, страхи (втратити роботу, бізнес, здоров'я, майбутнього), паніку, погіршення стосунків із близькими, робочі кризи»
«Часті звернення про підвищення рівня тривожності, зниження настрою, страхи (втратити роботу, бізнес, здоров'я, майбутнього), паніку, погіршення стосунків із близькими, робочі кризи»

Попит на послуги психотерапевтів в Україні зріс на 10-30% у порівнянні з осінню минулого року, повідомили Радіо Свобода у Національній психологічній асоціації. Суттєвий фактор, що на це впливає – пандемія COVID-19 і викликаний нею карантин, додали в організації.

«Часті звернення про підвищення рівня тривожності, зниження настрою, страхи (втратити роботу, бізнес, здоров'я, майбутнього), паніку, погіршення стосунків із близькими, робочі кризи», – зазначають у відповіді на запит Радіо Свобода.

COVID-19 суттєво вплинув на психологічний стан українців, додають в асоціації. Зокрема, люди відчувають більше тривоги та страху, пригнічення, відсутність контролю над ситуацією, що склалася.

Нелегко дається українцям і адаптація до карантинних обмежень, зазначають у Національній психологічній асоціації. Тут кажуть, що допомога потрібна не лише тим, хто має справу з новими для себе викликами або відчуває супротив карантину, але й вразливим верствам населення, серед яких люди з психічними розладами, діти з особливими освітніми потребами, жертви домашнього насильства.

Тим, хто хворіє чи вже перехворів на COVID-19, може також знадобитись психологічна підтримка, адже людина тривалий час відчуває себе стомлено і безпорадно, відновлення може займати багато часу. Такі негативні переживання цілком можуть викликати почуття провини, додають в асоціації.

За попередню добу, 15 листопада, в Україні виявили 9 832 випадки захворювання на нову коронавірусну інфекцію, свідчать дані РНБО.

11 листопада в Україні запровадили карантин вихідного дня. Карантин діятиме впродовж шести вихідних днів – 14, 15, 21, 22, 28 та 29 листопада.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що карантин вихідного дня буде діяти з 00:00 суботи до 00:00 понеділка. На всій території України будуть запроваджені такі обмеження:

  • забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування – барів, ресторанів, кафе тощо. Можлива буде торгівля навиніс;
  • забороняється приймати відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, інших закладах розважальної діяльності;
  • забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім торгівлі продуктами харчування в магазинах, 60 відсотків торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;
  • не будуть працювати заклади культури, які проводять культурно-масові заходи, окрім роботи суб’єктів господарювання, які пов’язані з виробництвом аудіовізуальних творів;
  • буде заборонена діяльність спортивних залів, фітнес-центрів і басейнів.

Водночас свою діяльність будуть продовжувати заклади, які надають фінансові послуги, оператори поштового зв’язку, установи медичної та ветеринарної практик, автозаправки без зон харчування, підприємства, які надають послуги з технічного обслуговування те ремонту транспортних засобів.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG