Доступність посилання

ТОП новини

США відновлюють санкції проти дев’яти підприємств Білорусі


Міністерство фінансів США
Міністерство фінансів США

США відновлюють санкції проти дев’яти білоруських державних підприємств. Про це стало відомо під час зустрічі посла США в Білорусі Джулі Фішер і колишньої кандидатки в президенти Світлани Тихановської.

Під санкції підпадають «Білоруський нафтовий торговий дім», концерн «Білнафтохім», «Білнафтохім США», «Білшина», «Гродно Азот», «Гродно Хімволокно», «Лакофарба», «Нафтан», «Полоцьк Скловолокно».

Співпраця з цими підприємствами має бути припинена через 45 днів. Заборонені будь-які операції з ними, а також із компаніями, в яких ці підприємства мають частку понад 50%, ідеться на сайті Міністерства фінансів США.

«Санкції запроваджуються через систематичне порушення прав людини в Білорусі. США закликають режим Лукашенка негайно звільнити всіх політв’язнів», – ідеться в телеграм-каналі Тихановської.

Представник Держдепартаменту Нед Прайс наприкінці березня повідомив, що в 2015 році Міністерство фінансів видало ліцензію для співпраці з підсанкційними дев’ятьма підприємствами Білорусі, вона щороку продовжувалася. «Зараз Держдепартамент не може рекомендувати продовження цих винятків», – зазначив він. За його словами, поточна ліцензія діє до 26 квітня.

Прайс указав на погіршення ситуації в галузі прав людини. Він повідомив, що влада Білорусі може уникнути санкцій, якщо будуть вжиті певні заходи, зокрема, звільнені політичні в’язні.

Від серпня 2020 року в Білорусі тривають масові протести через оголошені результати президентських виборів. За даними ЦВК, перемогу з великим відривом здобув Олександр Лукашенко. Однак протестувальники незгодні з цими результатами і вимагають визнати Світлану Тихановську легітимним президентом Білорусі. Кілька країн Євросоюзу, а також Велика Британія, США і Канада не визнали легітимності Лукашенка, запровадили санкції проти білоруської влади і закликали до нових виборів.

У березні 2021 року Рада ООН з прав людини схвалила створення групи з розслідування подій після президентських виборів у Білорусі в серпні 2020 року. У резолюції йдеться, що рада стурбована численними епізодами тортур, викрадення, довільними затриманнями і арештами, а також залякуваннями представників опозиції, журналістів та правозахисників.

XS
SM
MD
LG