Доступність посилання

ТОП новини

ПВК «Вагнер» в Білорусі: Дуда закликає НАТО до «рішучої відповіді», генсек каже – ще рано говорити про наслідки


Раніше президент Польщі назвав «негативним сигналом» переїзд керівника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина до сусідньої Білорусі
Раніше президент Польщі назвав «негативним сигналом» переїзд керівника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина до сусідньої Білорусі

НАТО має дати дуже рішучу відповідь на розміщення сил ПВК «Вагнера» в Білорусі, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

«Це справді серйозно і дуже тривожно, і ми повинні ухвалювати дуже сильні рішення. Це вимагає дуже жорсткої відповіді НАТО», – сказав Дуда після зустрічі з іншими лідерами НАТО в Гаазі, повідомляє агенція Reuters.

Водночас генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що поки що рано говорити про наслідки переміщення «вагнерівців» до Білорусі, але наголосив, що Альянс готовий захистити себе від будь-якої загрози.

«Занадто рано робити остаточне судження про наслідки того, що Пригожин переїхав до Білорусі, і що, швидше за все, частина його сил також буде розташована в Білорусі», – сказав Столтенберґ журналістам у Гаазі. – «Але ми надіслали Москві та Мінську чітке повідомлення про те, що НАТО існує, щоб захистити кожного союзника, кожен дюйм території НАТО».

Раніше президент Польщі назвав «негативним сигналом» переїзд керівника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина до сусідньої Білорусі.

ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити компанію. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди за повідомленнями, відправився Пригожин.

Олександр Лукашенко повідомив, що Євген Пригожин 27 червня прибув до Білорусі. Пізно ввечері 27 червня моніторинговий проєкт «Беларускі Гаюн» повідомив, що бізнес-джет Embraer 600 із бортовим номером RA-02795, яким, як стверджується, користується Пригожин, вилетів від військового аеродрому Мачулищі і направляється в бік РФ.

XS
SM
MD
LG