Доступність посилання

ТОП новини

ВАКС визнав депутата Герасимова винним у декларуванні недостовірної інформації


Артур Герасимов може оскаржити протягом 30 днів
Артур Герасимов може оскаржити протягом 30 днів

Вищий антикорупційний суд України визнав винуватим народного депутата від фракції «Європейська солідарність» Артура Герасимова у декларуванні недостовірної інформації.

«Суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст. 366-2(Декларування недостовірної інформації) ККУ в редакції від 4 грудня 2020 року…», – заявила суддя під час оголошення вироку.

Суд призначив йому покарання у вигляді штрафу – 51 тисяча грн – із позбавленням права обіймати посади, повʼязані з виконанням функцій представника влади в органах державної влади, строком на 1 рік.

Також суд постановив стягнути з Герасимова 55 тисяч грн за процесуальні витрати.

Вирок протягом 30 днів може бути оскаржений.

Артур Герасимов під час судового засідання заявив, що ця «справа не має жодного стосунку до корупції, а все, що розглядають в суді, сталося задовго до політики і сталося за задекларовані законні гроші».

Як згодом уточнили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, у звʼязку із закінченням строків давності депутата звільнили від відбування покарання.

У квітні 2021 року журналісти програми «Схеми» повідомили, що народний депутат Артур Герасимов не задекларував двоповерховий маєток в Іспанії.

Власником маєтку, який розташований у містечку Хавеа провінції Аліканте на узбережжі Середземного моря, Герасимов разом зі своєю дружиною став у 2013 році, проте, ставши депутатом, він жодного разу не вніс відомості про нього в декларацію – йшлося у розслідуванні журналістів. У своїй майновій декларації за 2020 рік народний депутат Герасимов не зазначив, що разом із дружиною має у власності віллу в Іспанії.

Після публікації розслідування Герасимов сказав Радіо Свобода, що поінформував Національне агентство з питань запобігання корупції «про можливі неточності у декларації». Як з’ясували журналісти, про це Герасимов повідомив НАЗК наступного дня після того, як редакція відправила йому письмові запитання щодо родинного іспанського майна.

Пізніше в коментарі журналісту «Схем» на запитання про незадекларований закордонний будинок, парламентар повідомив: «З 2013 року він вже був не мій».

На уточнення, що право власності його родини на цей маєток засвідчують офіційні документи з іспанського реєстру нерухомості, Герасимов відповів, що «іспанські реєстри не відображають реальну ситуацію».

У січні 2023 року детективи Національного антикорупційного бюро України і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру у недостовірному декларуванні Артуру Герасимову.

Про підозру йому повідомили в рамках кримінального провадження, яке в НАБУ розпочали після виходу розслідування «Схем» у квітні 2021 року.

XS
SM
MD
LG