Доступність посилання

ТОП новини

Вчені заявляють про другий в історії успішний випадок лікування ВІЛ


За даними вчених, трансплантація змінила імунну систему пацієнта і дала йому імунітет до ВІЛ, який мав донор
За даними вчених, трансплантація змінила імунну систему пацієнта і дала йому імунітет до ВІЛ, який мав донор

Команда європейських вчених повідомляє, що житель Великої Британії одужав від ВІЛ-інфекції, яка викликає СНІД, після того, як йому трансплантували стовбурові клітини.

Вчені не кажуть імені чоловіка, називають його «пацієнтом із Лондона», і повідомляють, що ВІЛ йому діагностували 2003 року.

Як йдеться в статті, оприлюдненій 4 березня в журналі Nature, у 2016 році в нього виявили рак, і він погодився на трансплантацію.

Згідно з повідомленням, лікарі виявили, що донор мав імунітет до вірусу імунодефіциту. За даними вчених, трансплантація змінила імунну систему пацієнта і дала йому імунітет до ВІЛ, який мав донор.

Читайте також: Більшість нових випадків інфікування ВІЛ в Європі минулого року зафіксовані в Україні та Росії – доповідь

Перший успішний досвід лікування від ВІЛ-інфекції був 12 років тому в результаті пересадки кісткового мозку. Однак вченим відтоді не вдавалося успішно відтворити цей експеримент.

За даними вчених, вилікуваний тоді Тімоті Рей Браун, «пацієнт із Берліна», тепер живе у США і не має ВІЛ-інфекції.

Близько 37 мільйонів людей у всьому світі зараз інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу від початку 1980-х років призвела до загибелі близько 35 мільйонів людей.

XS
SM
MD
LG