Доступність посилання

ТОП новини

Перед посольством Росії у Вільнюсі відкрили сквер імені Нємцова


Жанна Нємцова, дочка загиблого політика, виступає на церемонії відкриття скверу, 24 серпня 2018 року
Жанна Нємцова, дочка загиблого політика, виступає на церемонії відкриття скверу, 24 серпня 2018 року

У столиці Литви Вільнюсі перед посольством Росії 24 серпня урочисто відкрили сквер, названий на честь російського опозиціонера Бориса Нємцова, якого вбили в Москві в лютому 2015 року.

«Я думаю, що це знак великої поваги і до демократії, і до людей, які борються за свободу – до тієї частини Росії, для якої підходять ці загальнолюдські цінності західного світу», – сказав напередодні відкриття скверу мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс.

Читайте також: «Тролінг» назвами вулиць між США та Росією має коріння в Україні?

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичюс назвав Нємцова «символом» російських демократичних сил, які кілька десятиліть тому допомогли Литві здобути незалежність.

Литва стала другою після США країною, яка увічнила ім’я Нємцова в офіційній топоніміці. За словами голови правління «Фонду Бориса Нємцова за свободу» Володимира Кара-Мурзи, на даний час ведуться переговори про те, щоб естафету прийняли Торонто, Київ й інші міста світу.

Російська влада несхвально відгукнулася на захід, побачивши в ньому спробу литовської влади «наслідувати» Вашингтон, де в третю річницю загибелі Нємцова його ім'ям назвали площу біля посольства Росії.

Бориса Нємцова застрелили на Великому Москворецькому мосту у центрі Москви 27 лютого 2015 року. Вирок у справі про його вбивство винесли в липні минулого року. Звинуваченого у виконанні вбивства Заура Дадаєва засудили до 20 років в'язниці, чотирьох спільників – від 11 до 19 років. Замовник злочину досі не встановлений.

XS
SM
MD
LG