Доступність посилання

ТОП новини

Вітренко припускає, що збитки «Нафтогазу» за 1 квартал 2021-го можуть становити 105 млрд гривень


Юрій Вітренко висловив думку, що звітність компанії за перший квартал 2021-го, сформована за попереднього менеджменту, не була перевірена аудиторами
Юрій Вітренко висловив думку, що звітність компанії за перший квартал 2021-го, сформована за попереднього менеджменту, не була перевірена аудиторами

Голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко поставив під сумнів правдивість звітності компанії за перші три місяці 2021 року. Про це йдеться в його інтерв’ю «РБК-Україна», яке зацитувала пресслужба «Нафтогазу».

«Зараз триває дискусія щодо відображення у звітності за півріччя двох проблем, які були і в першому кварталі. Якщо б у повному обсязі вони були відображені у звітності за перший квартал, то замість прибутку був би показаний збиток для держави, як власника НАКу, до 105 мільярда гривень», – сказав Вітренко.

За його словами, йдеться передусім про відображення фінансового стану підприємств теплокомуненерго, а також про заборгованість компанії перед «Укрнафтою» за газ.

«На момент складання звітності за перший квартал 2021 року могло бути зрозуміло, що Укрнафта вимагатиме його повернути, і є підстави оцінювати відповідні зобов’язання НАКу за поточною ринковою ціною», – зазначив голова правління Нафтогазу.

Читайте також: Вітренко: Росія продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти України і ЄС

Вітренко висловив думку, що звітність компанії за перший квартал 2021-го, сформована за попереднього менеджменту, не була перевірена аудиторами.

«Треба використовувати звітність, перевірену аудитом. Інакше реальні збитки можуть перетворюватися в «намальований прибуток» через бажання менеджменту розповісти про прибуток і показати нібито хороший результат, щоб отримати якомога швидше бонус, а відображення збитків перенести на потім», – підсумував Юрій Вітренко.

У травні 2021 року фінансовий директор «Нафтогазу» Петер ван Діл повідомив, що компанія за перший квартал 2021 року згенерувала 12,6 мільярда гривень.

Колишній голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв не коментував цю заяву публічно.

Юрій Вітренко очолив «Нафтогаз України» за рішенням Кабінету міністрів 28 квітня. При цьому Кабмін оминув вимоги статуту «Нафтогазу», за яким голову правління компанії можна призначати і звільняти тільки на пропозиції наглядової ради, а вона таких пропозицій не висувала.

Газова незалежність
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:14 0:00

Для цього уряд припинив повноваження наглядової ради, перебрав їх на себе, звільнив попереднього голову правління Андрія Коболєва, призначив на цю посаду Юрія Вітренка, після чого відновив повноваження наглядової ради.

У світі розкритикували такий крок як грубе порушення загальновизнаних принципів корпоративного врядування, яких Україна зобов’язалася дотримувати, зокрема, в межах співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Те, що дії уряду щодо зміни керівництва «Нафтогазу» не відповідали західним стандартам, визнав і сам Вітренко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода під час перебування в Вашингтоні.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG