Доступність посилання

ТОП новини

Команда Зеленського представила «військову доктрину» новообраного президента


Команда Зеленського планує позбавити Збройні сили «невластивих функцій»
Команда Зеленського планує позбавити Збройні сили «невластивих функцій»

Команда новообраного президента України Володимира Зеленського представила його «військову доктрину». Документ виданню «Новое время» передав радник Зеленського з питань безпеки та оборони Іван Апаршин.

У команді новообраного президента обіцяють забезпечити об’єднане керівництво силами оборони відповідно до принципів і стандартів, прийнятих державами-членами НАТО.

«Посаду начальника Генерального штабу буде відокремлено від посади головнокомандувача Збройних сил», – йдеться в документі.

Згідно з доктриною, протистояти «противнику, який переважає нас чисельно та матеріально, буде професійна, добровільна та мотивована армія, взаємосумісна з арміями країн членів НАТО».

«Армія буде посилена резервом постійної готовності та системою територіальної оборони. Ми забезпечимо залучення до керівництва армією бойових офіцерів, які дбають про життя солдата і здатні здобувати перемоги. Командири та органи управління тактичного та оперативного рівня отримають максимально можливу самостійність у прийнятті рішень щодо відсічі збройної агресії», – мовиться в доктрині.

Команда Зеленського планує позбавити Збройні сили «невластивих функцій».

«Військове майно, яке не використовується за призначенням, буде передане в управління центральних, або місцевих органів влади, інших органів, уповноважених управляти державним майном. Буде забезпечено відкритість фінансової інформації щодо функціонування сектору безпеки і оборони та доступ громадськості до контролю ефективності використання кожної копійки виділених фінансових ресурсів», – пишуть автори документа.

Вони хочуть, щоб 50 відсотків фінансового ресурсу спрямовувалося на утримання Збройних сил, 30 відсотків – на їх переозброєння, 20 відсотків – на підготовку військ та сил.

«Держава гарантуватиме гідне забезпечення солдата і коли він служить, і коли стає ветераном. Військовослужбовці будуть забезпечені службово-посадовим житлом. Ті, хто має вислугу понад 20 років, забезпечуватимуться квартирами через накопичувальні цільові програми, довгострокове та іпотечне кредитування», – йдеться в доктрині.

Автори документа планують, що більшість оборонних закупівель будуть переведені на електронні майданчики без можливості втручання у процес їх роботи.

21 квітня відбувся другий тур виборів президента України. Згідно з даними Центральної виборчої комісії, Володимир Зеленський набрав понад 73%, чинний президент Петро Порошенко – понад 24%.

XS
SM
MD
LG