Доступність посилання

ТОП новини

«Спотворення реальності». МЗС України вимагає пояснень від німецького телеканалу після сюжету про окупований Маріуполь


Руйнування в Маріуполі через російські обстріли, 28 березня 2022 року
Руйнування в Маріуполі через російські обстріли, 28 березня 2022 року

Міністерство закордонних справ України вимагає від німецького телеканалу ZDF надати пояснення після візиту їхнього журналіста до окупованого Маріуполя і репортажу звідти.

«Спотворення реальності – це не журналістика. Крім того, візит керівника московського бюро ZDF до окупованого Маріуполя без згоди України є порушенням українського законодавства. Закликаємо ZDF надати офіційне пояснення. Порушення законодавства України може вплинути на подальшу роботу ЗМІ в Україні», – написав у соцмережі X речник МЗС України Олег Ніколенко.

29 січня журналіст ZDF Армін Кьорпер, який очолює московське бюро телеканалу, зняв репортаж про життя в окупованому Росією Маріуполі. Він розповів, що журналісти змогли в’їхати в окуповане місто з боку Росії, отримавши дозвіл від РФ.

Журналіст розповідає, що місто, яке раніше зазнало значних руйнувань через російські удари, не здалося йому «містом-привидом». Кьорпер каже, що на вулицях є люди, більшість із яких, на його думку, – проросійські. Крім того, він відзначив, що окупанти відбудовують місто, «місто функціонує».

Після критики на свою адресу 30 січня телеканал заявив: «У своїх репортажах з України ZDF ніколи не залишав жодного сумніву, що Маріуполь є територією, незаконно окупованою Росією, і хто є агресором і жертвою у цій війні».

Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.

Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Серед них – обстріл пологового будинку й удар по Драматичному театру, де ховалися люди. Міноборони Росії називає ці звинувачення «фейками».

Форум

XS
SM
MD
LG