Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський закликав ЄС почати переговори про членство України в червні, а НАТО – запросити її до вступу


Президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками саміту Ініціативи трьох морів. Вільнюс, 11 квітня 2024 року
Президент Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками саміту Ініціативи трьох морів. Вільнюс, 11 квітня 2024 року

Переговори про вступ України до Європейського союзу потрібні для європейської єдності, вважає президент Володимир Зеленський. Про це він заявив на спільному виступі з президентами Литви Ґітанасом Науседою та Польщі Анджеєм Дудою на саміті Тримор’я у Вільнюсі 11 квітня.

«Критично важливо для європейської єдності підтвердити, що Євросоюз не боїться самого себе і що НАТО не боїться власних правил: кожна демократична нація в Європі, яка поділяє та захищає спільні цінності Європи й євроатлантичного простору, заслуговує бути членом ЄС і Північноатлантичного альянсу», – сказав він.

Зеленський закликав підтвердити цей принцип реальними діями:

«Червень – це час, коли правильно буде почати фактичні перемови про вступ України в Євросоюз. Європі потрібен цей сигнал її власної сили, щоб у Путіна не було спокуси подумати, нібито Європа виявляє слабкість».

Читайте також: Вступ України до Євросоюзу. Про що свідчить урок Боснії?

Президент також згадав про важливість запрошення України до вступу в Північноатлантичний альянс.

«Я сказав сьогодні партнерам, що Путін не зважає на наші дії, готуючи свої агресивні кроки. Він сам будує свій графік ескалації, наскільки може й наскільки нібито він на щось реагує. Путін хоче знищити Україну, а згодом підкорити всіх інших сусідів Росії. І у нашого життя та безпеки просто немає альтернативи, саме тому немає альтернатив і запрошенню України до Альянсу. Потрібне це запрошення в Альянс», – наполягає Зеленський.

Він також подякував партнерам, які підтримують ці прагнення Києва.

У грудні 2023 року Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови до Європейського союзу.

Водночас, попри наполягання України щодо поступу до вступу в Північноатлантичний альянс, Сполучені Штати, зокрема, заявляють, що це можливо лише після завершення війни, яку розв’язав Кремль.

Форум

XS
SM
MD
LG