Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський озвучив «нагальні оборонні потреби України» на зустрічі з міністром оборони Франції


«Глава держави подякував за надану Францією військову допомогу, спрямовану на захист українського неба та посилення спроможностей сил оборони»
«Глава держави подякував за надану Францією військову допомогу, спрямовану на захист українського неба та посилення спроможностей сил оборони»

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністром оборони Франції Себастьєном Лекорню і поінформував його про ситуацію на фронті й нагальні оборонні потреби України, повідомила пресслужба президента.

«Глава держави подякував за надану Францією військову допомогу, спрямовану на захист українського неба та посилення спроможностей сил оборони, зокрема зенітно-ракетними комплексами Crotale і самохідними артилерійськими установками Caesar. Було обговорено подальші практичні кроки зі зміцнення обороноздатності України за підтримки Франції», – йдеться в повідомленні.

Зеленський також висловив сподівання, що Франція візьме на себе лідерство в одному або кількох елементах української «формули миру».

У пресслужбі президента додали, що міністр збройних сил Франції запевнив у продовженні «дієвої оборонної підтримки України» наступного року. Про подробиці цієї підтримки в повідомленні не вказано.

Тим часом, як повідомило агентство AFP, Лекорню заявив журналістам, що Франція допоможе з обслуговуванням уже виділеної зброї і що створений раніше французами фонд для України у 200 мільйонів євро може бути використаний для закупівлі додаткової зброї, як-от ракет «Містраль», для захисту від ударів безпілотників.

«Франція вибрала кілька шляхів допомоги Україні, – сказав Лекорню під час свого першого візиту до України після повномасштабного вторгнення Росії. – Збереження того, що вже надане Україні, так само важливе, як і нове обладнання».

За словами міністра, на його зустрічах у середу з українським колегою Олексієм Резніковим і президентом Володимиром Зеленським обговорювали «потреби української армії на найближчі тижні».

Себастьєн Лекорню приїхав із візитом до Києва 28 грудня.

Раніше сьогодні ж французьке Міноборони повідомляло, що Лекорню відвідав Польщу, де мав зустріч зі своїм колегою Маріушом Блащаком, після чого планував відвідати Україну.

У жовтні в Москві заявляли, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу та його французький колега Себастьян Лекорню обговорили ситуацію в Україні.

Президент Франції Емманюель Макрон 20 грудня підтвердив, що його країна надала Україні додаткове озброєння, в тому числі зенітні ракетні комплекси Crotale.

XS
SM
MD
LG