Доступність посилання

ТОП новини

«Це не конфлікт, а війна» – Зеленський у відповідь на слова президента Болгарії


Зустріч президентів України і Болгарії в Софії, 6 липня 2023 року
Зустріч президентів України і Болгарії в Софії, 6 липня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський заперечив слова свого болгарського колеги Румена Радева щодо війни Росії проти України.

Лідери зустрілися 6 липня під час одноденного візиту Зеленського до Софії. Президент Болгарії на зустрічі знову виступив проти надсилання зброї в Україну і закликав до переговорів між Києвом і Москвою.

«Безпекова ситуація викликає тривогу і в нашому регіоні. Конфлікт розширює свій просторовий масштаб», – сказав Радев, неодноразово кажучи про «конфлікт» і заявляючи, що він перетворюється на війну на виснаження і не має військового вирішення, передає Болгарська служба Радіо Свобода.

Зеленський у відповідь висловив надію, що народ Болгарії «розуміє, що це не конфлікт, а війна. Під час конфлікту мільйони людей не залишають країну».

Він також сказав Радеву, що є різниця між протидією надсилання зброї в Україну, щоб запобігти ослабленню власної армії Болгарії, та підтримкою зміцнення України.

«Того, що у вас [залишилося], буде недостатньо для вашої армії, щоб воювати з Росією, якщо вона прийде сюди», – сказав президент України.

Відео візиту президента Зеленського до Софії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Під час свого візиту Зеленський також зустрівся з болгарськими урядовцями, включно з новим прем’єр-міністром Болгарії, який, коли прийшов до влади минулого місяця, дав сигнал про відмову від небажання попереднього тимчасового уряду надавати Україні летальну допомогу.

Прем’єр-міністр Ніколай Денков під час короткого візиту Зеленського до столиці Болгарії наголосив на підтримці України.

«Болгарія послідовна у своїй підтримці суверенітету й територіальної цілісності України, тому що ми впевнені, що незалежна і суверенна Україна є ключовою для євроатлантичної безпеки в регіоні», – сказав Денков після переговорів із Зеленським.

«Росія повинна беззастережно вивести війська в межі своїх міжнародно визнаних кордонів і понести відповідальність», – додав Денков.

Візит Зеленського збігся з голосуванням у парламенті Болгарії за підтримку декларації про підтримку вступу України в НАТО після закінчення війни.

Заступник голови Офісу президента Україні Ігор Жовква повідомив у фейсбуці, що Денков і Зеленський підписали декларацію про інтеграцію України до західних організацій, а саме НАТО і ЄС.

«Сьогодні Болгарія, наш важливий партнер в чорноморському регіоні – стала 22-ою державою, з якою ми формалізували підтримку членства України в Альянсі, – написав він. – Документ чітко засвідчує, що Болгарія підтримує набуття Україною членства в НАТО, як тільки це дозволять умови».

Раніше Зеленський заявив у телеграмі, що під час візиту до країни-члена НАТО і ЄС проведе «поглиблені переговори» з Денковим і зустрінеться з президентом Руменом Радевим й іншими урядовцями.

Незважаючи на те, що Радев виступає проти надсилання військової допомоги Києву, уряд Болгарії минулого тижня схвалив новий пакет.

XS
SM
MD
LG