Доступність посилання

ТОП новини

«Нацизм відродився»: Зеленський у зверненні до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом


Дитячі малюнки на стіні у Ягідному, в якому російські війська утримували місцевих жителів, Україна, 7 вересня 2023 року
Дитячі малюнки на стіні у Ягідному, в якому російські війська утримували місцевих жителів, Україна, 7 вересня 2023 року

Світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року, сказав президент України Володимир Зеленський у зверненні до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

«Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула в заголовки світових ЗМІ, доводячи з кожним новим злочином: нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: «Сделано в России», – сказав президент.

Своє звернення лідер України записав у селі Ягідне на Чернігівщині. Під час окупації в березні 2022 року російські військові майже місяць утримували 350 жителів села у шкільному підвалі. Серед них було 80 дітей. Окупація села тривала 27 днів. За цей час у підвалі померли 10 заручників. Ще 17 людей були вбиті, розповів Зеленський.

«У будь-якому куточку світу це називають одним словом: нацизм. Якщо це не нацизм, то що тоді? І всі на Землі знають історію й пам’ятають, як боротися з нацизмом. Коли людство об’єднується, протидіє Гітлеру, а не купує в нього нафту й не приходить до нього на інавгурацію. Ягідне, що пережило пекло РФ, – лише один приклад. Одне село, але воно відображає всю суть путінського бачення світу», – йдеться у зверненні.

Зеленський зазначив, що згадуючи мільйони українців, що разом з іншими народами боролися й перемогли, він вірить у день нової перемоги.

12 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про встановлення 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Раніше в Україні 8 травня офіційно відзначали День пам’яті та примирення, а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Форум

XS
SM
MD
LG