Доступність посилання

ТОП новини

У ракетах, якими Росія 21 березня атакувала Київ, було щонайменше 1500 іноземних компонентів – Зеленський


Наслідки російської ракетної атаки Києва, Шевченківський район, 21 березня 2024 року
Наслідки російської ракетної атаки Києва, Шевченківський район, 21 березня 2024 року

У ракетах, якими Росія 21 березня атакувала Київ, було щонайменше півтори тисячі іноземних компонентів, потрібно більше тиску на Москву, заявив президент України Володимир Зеленський.

«Тиску на Росію потрібно значно більше. Тільки сьогодні (21 березня – ред.) й тільки в ракетах, застосованих проти Києва, було щонайменше півтори тисячі компонентів, які завезли державі-терористу з нормальних держав. Це повинно припинитись, і у світу є відповідні важелі», – сказав він у своєму відеозверненні.

За його словами, кожен російський удар говорить про те, що санкції світу проти Москви ще не є достатніми, оскільки кожна російська ракета містить іноземні компоненти.

«Кожен російський терористичний удар говорить про те, що санкції світу проти путінської системи ще не достатні. Кожна російська ракета, якою ці нелюди атакують нашу країну, містить компоненти, що вироблені компаніями з інших держав – не Росії. В конструкції ракет Х-101 щонайменше 53 типи таких компонентів. В ракеті «Кинджал» не менш ніж 49 типів компонентів, які Росія не виробляє. Значна їх частина – це те, що зроблено компаніями вільного світу й через різні «сірі» схеми завозиться в Росію. Блокувати такі схеми й усіх, хто їх підтримує, – це обов’язково. Потрібно більше санкцій. Потрібно більше відповідальності за схеми обходу санкцій», – додав Зеленський.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США та інші західні країни запровадили низку санкцій проти Росії. Проте, попри обмеження, Москві вдається отримувати іноземні компоненти для виробництва зброї. Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що запускає першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів, які використовуються в зброї Росії й Ірану.

Читайте також: У Києві біля одного з будинків вилучили нерозірвану бойову частину ракети – ДСНС

За даними Повітряних сил, вранці 21 березня Росія випустила по Києву дві балістичні ракети, а також 29 крилатих ракет. Їх усі збили війська протиповітряної оборони.

Внаслідок російської ракетної атаки на Київ постраждали 13 людей, чотирьох госпіталізували. Також, за даними міської влади, пошкоджені чотири заклади освіти, житлові та нежитлові будинки.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG