Доступність посилання

ТОП новини

За звʼязки з ФСБ – Європарламент оштрафував на 1750 євро депутатку від Латвії Жданок


Депутатка Європарламенту Тетяна Жданок (л) під час відвідування України, 12 серпня 2014 року
Депутатка Європарламенту Тетяна Жданок (л) під час відвідування України, 12 серпня 2014 року

Депутатці Європарламенту Тетяні Жданок, яку підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами, не виплачуватимуть пʼять днів добових на загальну суму 1750 євро за порушення Кодексу поведінки членів Європейського парламенту. Про це заявила президентка Європарламенту Роберта Мецола, повідомляє Delfi.

Жданок також заборонили представляти Європейський парламент у делегації співпраці, міжпарламентській конференції чи на будь-якому іншому міжінституційному форумі до кінця цього скликання. Мецола зазначила, що Жданок не подавала апеляцію, тож рішення є остаточним.

У березні 2024 року Служба державної безпеки (СДБ) Латвії розпочала кримінальне розслідування щодо Жданок. Воно було повʼязане з її ймовірним співробітництвом із ФСБ.

Наприкінці січня 2023 року група Bellingcat та видання The Insider опублікували розслідування, засноване на даних, отриманих унаслідок витоку електронного листування Жданок. Автори розслідування стверджують, що Жданок мала активне листування з російськими громадянами, щонайменше з 2004 року звітувала про свою діяльність перед співробітниками Пʼятої служби ФСБ і просила гроші на організацію заходів. Того ж року вона стала депутаткою Європарламенту.

Жданок відкинула звинувачення у співпраці з російськими спецслужбами, але не стала заперечувати справжність листування.

Мандат депутатки Європарламенту Жданок спливає цього року. Раніше її виключили із європейської фракції «Зелених» – після відмови засудити повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Сама вона заявила, що її «не вдасться залякати» та зазначила, що підтримувати контакти з людьми є «прямим обовʼязком політика».

Форум

XS
SM
MD
LG