Доступність посилання

ТОП новини

Дослідження: в інтернатах для неповносправних в Україні порушуються права людини


Вихованці інтернату Донецька (архівне фото)
Вихованці інтернату Донецька (архівне фото)

В Україні в інтернатах для дітей із особливими потребами фіксують випадки насильства й експлуатації, зокрема й сексуальної. Про це повідомили експерти міжнародної організації Disability Rights International (DRI), які представили результати трирічних досліджень системи інтернатів для людей із обмеженими можливостями.

Як повідомив заступник директора DRI Ерік Метьюз, міжнародні фахівці дійшли висновку, що в українських спеціалізованих закладах у різній мірі порушуються права майже 100 тисяч дітей з інвалідністю і без неї унаслідок нестачі адекватного догляду і захисту.

«Таких дітей фактично залишають виростати поза українським суспільством у притулках, психіатричних закладах і школах-інтернатах. Таких дітей часто розміщують у найбрудніших частинах інтернатських приміщень, залишають без контактів з людьми, без належного харчування і прогулянок. Такі діти часто є мішенню для побиття, ґвалтувань й інших видів насильства», – зазначив Метьюз.

Україна, хоч і ратифікувала міжнародні угоди, які визнають право дитини зростати у сім’ї, продовжує радянську практику утримання дітей з ментальними і фізичними обмеженнями у спеціалізованих закладах. І хоча наразі в Україні збільшилась кількість дитбудинків сімейного типу, побільшало бажаючих всиновити сиріт, – але опікуватись неповносправними дітьми українці не поспішають, визнав Метьюз.

Дослідження тривало з 2012 до 2015 року. Експерти DRI відвідали 33 інтернати для дітей і дорослих у різних регіонах України. Автори дослідження наголошують, що фіксували свої спостереження на фото- і відеокамеру.

Українська влада результати цього дослідження наразі не коментувала.

За даними ЮНІСЕФ, всього в українських інтернатах проживають понад 82 тисячі дітей. У країні функціонують більш як тисяча інтернатних закладів різного типу, включно з понад 400 будинками сімейного типу.

XS
SM
MD
LG