Доступність посилання

ТОП новини

До мерії Дніпропетровська подали близько десяти варіантів перейменування міста


Дніпропетровськ, центр міста, квітень 2015 року
Дніпропетровськ, центр міста, квітень 2015 року

У Дніпропетровську створюють комісію з питань зміни міської топоніміки й перейменування міста. Про це Радіо Свобода повідомив виконувач обов'язків керівника справами міського виконкому Вадим Шебанов. За його словами, перші напрацювання щодо змін назв міста вже є, вони надходять від громадських організацій та громадян.

«Є до десятка варіантів назв, це – Дніпро, Січеслав, Кодак, Дніпрополь, Дніпровськ, Дніпроград, Дніпропетровськ (від «петрос» – камінь) тощо. Такі робочі назви. Лідирують поки Дніпро, Січеслав, Дніпропетровськ і Кодак. Громадські організації та активні громадяни хочуть брати участь у цьому процесі. Ми чекаємо, доки президент підпише законопроекти, але комісію ми все одно створимо, як і планувалось спочатку, з перейменування вулиць, площ, скверів всередині міст. Тепер трохи розширюємо – ще й з питань перейменування міста. Міська рада не має права перейменовувати місто, це компетенція винятково Верховної Ради. А ми можемо виробити пропозиції, провести громадські слухання, де люди висловляться», – розповів Радіо Свобода Вадим Шебанов.

За його даними, проект розпорядження міського голови щодо створення комісії з перейменувань підготували, та упродовж двох тижнів до нього постійно вносяться корективи.

«Спочатку планувалось, що комісія має налічувати 10 осіб, тепер почали долучатись люди, які багато років займались цим питанням. Я також ініціював звернення до великих діаспор – єврейської, вірменської, азербайджанської, польської тощо, щоб вони надали своїх представників, аби ми могли залучити до процесу максимальну кількість людей, щоб це не було кулуарно», – зазначив посадовець.

За даними соцопитування 2010 року, кожному третьому жителю Дніпропетровська не подобалась назва його міста «Дніпро», «Дніпровськ», «Січеслав», «Катеринослав» – такі альтернативні назви обласного центру пропонували тоді громадські діячі та історики. За останні 15 років громадськість Дніпропетровська обговорювала близько десятка нових назв міста, починаючи від «Дніпровськ» і закінчуючи «Дикополем». На Дніпропетровщині близько 80 населених пунктів та районів міст досі мають радянські назви.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила внесений Кабінетом міністрів закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку. Таке рішення підтримали 254 народних депутати.

XS
SM
MD
LG